Vârsta legală de pensionare variază de la o țară la alta. De exemplu, în România, femeile ies la pensie la vârsta de 61 de ani și 9 luni, în timp ce bărbații o fac la 65 de ani. Desigur, există și condiții specifice pentru ca un cetățean român să primească un venit de la stat în timpul bătrâneții. Pentru a fi eligibil pentru pensia pentru limită de vârstă, este necesar ca o persoană să aibă vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii pentru o anumită perioadă minimă.
Citește și: România, în topul UE la creşterea costului cu mâna de lucru. Cu cât s-a scumpit munca în Europa
Începând cu 1 ianuarie 2022, administrația română a stabilit că perioada minimă de contribuție la sistemul de pensii este de 15 ani, aplicabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pentru femei, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani și 9 luni și va cunoaște o creștere graduală până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030, în timp ce pentru bărbați, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
România ocupă locul 9 în clasamentul european al vârstelor de pensionare, având în vedere că în alte state din Europa, regulile sunt diferite. De exemplu, în Austria, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei. În Turcia, oamenii pot ieși la pensie foarte devreme, la 52 de ani pentru bărbați și 49 de ani pentru femei. În Grecia, vârsta standard de pensionare pentru bărbați și femei este de 62 de ani.
Lista cu alte țări membre ale Uniunii Europene care au vârste de pensionare relativ scăzute include Italia, Luxemburg și Slovenia. Dacă privim în lista statelor europene, putem remarca că Norvegia se situează în vârf cu cea mai înaltă vârstă de pensionare, fiind de 67 de ani pentru atât femei, cât și bărbați. Aceeași regulă se aplică și în Islanda. În Olanda, condițiile sunt similare, cu vârsta de pensionare stabilită la 66 de ani și trei luni atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În Belgia, vârsta de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei este aceeași.
Alte articole: Premierul Ciolacu explică de ce România nu are bani pentru pensii mai mari! Evaziunea fiscală e la cote alarmante