Guvernul a impus plafonarea prețului pentru mai multe alimente esențiale, însă rezultatele nu sunt cele scontate. Chiar dacă această măsură ar fi trebuit să conducă la scăderea prețurilor în magazine, efectul observat este invers. Marcel Ciolacu a remarcat o creștere de 15% în costul cumpărăturilor sale în doar jumătate de an. În urmă cu un an, premierul explica pe Facebook că a reușit să achiziționeze 14 alimente de bază cu doar 93 de lei, dar acum aceeași listă de produse ajunge la aproape 107 lei, transmite Antena 3 CNN.
După cum arată jurnaliștii, prețurile au crescut pentru aproape toate produsele, inclusiv cele care ar fi trebuit să beneficieze de plafonarea prețului prin limitarea adaosului comercial.
O vizită la magazinul în care premierul Marcel Ciolacu și-a făcut cumpărăturile anul trecut, atunci când a reușit să cumpere 14 produse cu doar 93,50 de lei arată că situația s-a schimbat. La opt luni distanță și după ce plafonarea prețului pentru alimente a fost aplicată , jurnaliștii au cumpărat aceleași produse în aceleași cantități ca și primul ministru. După cum arată bonul, aceștia au plătit cu 14 lei mai mult. Mai exact, pentru același coș de cumpărături au plătit 107,09 lei.
Te-ar putea interesa și: Avertismentul micilor comercianți. Plafonarea adaosului ar putea scoate unele produse românești de pe rafturile marilor magazine
Jurnaliștii au vrut să afle ce pot cumpăra românii acum cu 100 de lei după de plafonarea prețurilor la alimente. Un cuplu de pensionari a explicat că din această sumă pot achiziționa doar un kilogram de brânză și unul de roșii.
După cum a stabilit guvernul, plafonarea prețurilor la alimente funcționează prin limitarea adaosul comercial pentru mai multe alimente de bază la 20% în magazine. Deși intenția acestei măsuri ar fi fost să reducă prețurile, în unele cazuri s-a observat un efect opus.
Cei care au urmărit evoluția prețurilor în magazinele din țară după ce a fost adoptată plafonarea au constatat că unele produse, chiar dacă sunt supuse plafonării, au acum prețuri mai ridicate decât în vară, când a fost introdusă măsura. De exemplu, ardeii capia s-au scumpit cu peste 6 lei, spinările de pui cu aproape un leu, iar iaurtul cu 0,30 de lei. În același timp, au existat și produse al căror preț a înregistrat o scădere, cum ar fi laptele, făina sau uleiul.
„Plafonarea prețurilor pentru anumite produse poate să fie o măsură bună, dar doar pe un termen limitat. Din punctul meu de vedere, deja a trecut un termen mult prea lung de la apariția măsuri până la anumite efecte pe care le dorim în economie”, spune Radu Ciobanu, profesor de economie.