Ministerul Sănătății a ajustat prețurile la medicamente la data de 1 august 2023, dar cu toate acestea, se pare că tratamentele costă dublu sau triplu în farmaciile din țară, în comparație cu luna anterioară, informează zf.ro. Se pare că românii scot mai mulți bani din buzunare pentru medicamentele din farmacii.
Paul Negoiță, managerul lanțului de farmacii Iris Pharm din Buzău, a afirmat că media de creștere a prețului medicamentelor este de la 40 de lei la 90 pe rețetele normale. El afirmă că au mai existat reglări de tarif și anterior, însă de această dată creșterea este una masivă. Negoiță afirmă că s-a întâlnit cu situația în care românii au ales să plece din farmacii, decât să plătească medicamentele de care aveau nevoie.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Scumpiri alarmante la biletele de avion în minivacanța de Sfânta Maria. Cele mai aglomerate aeroporturi
„Media de creştere este de la 40 de lei la 90 de lei pe reţetele normale. Reglări de preţ au mai fost, însă o creştere masivă cum este acum nu a mai fost. Şocul iniţial a fost major. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie”, a spus Paul Negoiţă, managerul lanţului de farmacii Iris Pharm din Buzău.
Un cost suplimentar de 100 – 150 lei lunar la o pensie de 1.500 de lei înseamnă un impact de aproape 10%. Deși românii plătesc mai puțin pentru alimentele de bază, în urma ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Ciolacu, oamenii dau banii la schimb pe medicamente. Farmacistul Mihai Trofin din Bacău spune că scumpirea era inevitabilă, tocmai pentru că unele medicamente nu costau nici cât o sticlă de suc, deși erau importante și ajutau multe persoane să rămână în viață.
„Era inevitabilă scumpirea pentru că nu e normal să dai 7 lei pe Sintrom, care e anticoagulant şi te ţine în viaţă. Nu e nici cât o sticlă de suc.
Doar că unele s-au scumpit foarte mult. Riscul este ca pacienţii să taie medicamente de pe listă”, spune şi farmacistul Mihai Trofin din Bacău.
Piața medicamentelor a ajuns la o valoare totală de 27.8 miliarde de lei în perioada iulie 2022 – iunie 2023. Acest lucru reprezintă o creștere de 18% față de perioada anterioară, arată datele din cel mai recent raport al companiei de cercetare de piaţă Cegedim.
Citește și despre următorul subiect: Carburanții, tot mai scumpi în România. Guvernul ar putea interveni de urgență. Alimentele sunt și ele vizate de scumpiri