Astfel, profitul pentru un hectar cultivat cu porumb, irigat prin picurare, unde producţia se ridică la 20 t/ha, poate ajunge la un profit de 25.000 de lei (5.000 euro). Porumbul se vinde acum cu 340 euro/tonă şi un fermier poate avea venituri de 6.800 euro/ hectar. Cheltuielile, cu toată creşterea preţului la îngrăminte, nu sar de 1.800 euro, arată analiza publicată de sursa citată.
„Producţia medie pentru porumbul de consum este între 13 tone/hectar şi 20 tone/ hectar, pentru câţiva fermieri“, a afirmat Gabriel Stanciu, preşedintele Cooperativei Agricole Braicoop, care reuneşte 54 de fermieri din Brăila, ce cultivă 13.500 de hectare.
Conform declarațiilor antreprenorului în agricultură, veniturile pentru fermierii care au irigat a fost de 22.000-32.000 lei/hectar (4.500 şi 6.500 euro/hectar).
Pentru un hectar de teren cultivat cu porumb, neirigat, cu o producţie medie de 5-6 tone/hectar, un fermier ajunge la un venit de 2.000 euro venit, din care rămâne cu un profit de circa 600 euro/ hectar, după ce scade cheltuielile.
Preţul porumbului era de 340 euro/tonă ieri pe bursa Euronext de la Paris.
„Tot procesul, de la înfiinţarea unei culturi până la recoltare, variază între 1.000 şi 1.400 de euro/hectar, fără irigaţii. Variaţia de 400 de euro e în funcţie de ce tehnologie aplică fermierul, ce investiţii a făcut. La grâu şi la porumb, producţia medie este 5-6 tone/hectar“, explică Teofil Dascălu, CEO al Frizon Group, care produce cereale în judeţul Vrancea pe o suprafaţă de peste 4.000 de hectare.
Anul acesta este unul particular, deoarece seceta a afectat profund judeţele Vrancea, Galaţi şi Buzău, astfel că grupul activ în agricultură și-a văzut culturile afectate aproape în totalitate.
Chiar și în condiții de secetă, Vasile Dogărescu, proprietar al companiei Eldomir, care cultivă 2.000 de hectare în judeţul Brăila, irigate în totalitate, a avut anul acesta o producţie medie de porumb de 9-10 tone/hectar. Astfel, venitul său ajunge la 15.000-17.000 lei/hectar (3.000 – 3.500 euro/hectar).
„Profitul net poate varia, pentru că depinde mult de anul agricol, de vreme, de preţul de vânzare, însă anul acesta au fost preţuri bune. Profitul poate fi de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro”, a spus Răzvan Prelipcean, cofondator al fermei Naturleg.
Compania Naturleg cultivă 400 de hectare cu cereale şi legume în judeţul Ialomiţa.