- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât de protejate sunt companiile românești în prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului. Ce date au fost reliefate de analiza Qoobiss

30 Aug, 23:16 • Cornel Ghimeșan
Conform unei analize realizate de compania românească Qoobiss, mai puțin de 5% dintre întreprinderile din România utilizează în prezent soluții de tip AML (Anti-Money Laundering) în vederea prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului.
Cât de protejate sunt companiile românești în prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului. Ce date au fost reliefate de analiza Qoobiss

Mai puţin de 5% dintre companiile din România folosesc, în prezent, soluţii de tip AML (Anti-Money Loundering) pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului, potrivit unei analize a companiei româneşti Qoobiss. Cei mai mari investitori în soluţii de tip AML sunt instituţiile financiar-bancare, asigurătorii, dezvoltatorii şi agenţii imobiliari, platformele de tranzacţionare cripto, avocaţii, notarii publici şi operatorii de jocuri de noroc.

Citește și: Propunerile lui Marcel Boloș nu au convins Comisia Europeană! Marcel Ciolacu, negocieri decisive cu Ursula von der Leyen despre creșterile de taxe și scăderea cheltuielilor publice

„Mai puţin de 5% dintre companiile din România folosesc, în prezent, soluţii de tip AML (Anti-Money Loundering) pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului”, potrivit unei analize a companiei româneşti Qoobiss, dezvoltatorul soluţiei Qoobiss AML.

Această companie susține întreprinderile din domeniul financiar în automatizarea procesului de verificare și monitorizare a persoanelor fizice și juridice, în scopul evaluării riscului de conformitate.

Qoobiss, compania în cauză, proiectează soluția integral automatizată denumită Qoobiss Identify, care furnizează un procedeu securizat și digitalizat pentru autentificarea identității.

„Ponderea companiilor care implementează soluţii de tip AML va accelera în perioada următoare, urcând către 8% – 10a% la finalul lui 2023. În ultimul an, incidenţa fraudelor digitale s-a majorat, pe măsură ce companiile investesc în dezvoltarea activităţii în mediul online şi generează un volum crescut de tranzacţii online şi plăţi digitale. La nivel mondial, peste jumătate dintre companii au fost fraudate în ultimii 2 ani, 53% dintre acestea înregistrând pierderi financiare ca urmare a fraudelor cu care s-au confruntat. Situaţia din România este similară”, spune Ileana Comănescu, product manager KYC Global la Qoobiss.

Potrivit studiului „Global Economic Crime and Fraud Survey 2022”, efectuat de firma PricewaterhouseCoopers (PwC), aproape 40% dintre companiile cu venituri anuale globale sub 100 de milioane de dolari au fost victimă ale unor acte de fraudă în ultimii doi ani.

Această situație, amplificată de sancțiunile impuse Rusiei, care cuprind măsuri precum restricții comerciale, economice, interdicții asupra importurilor și exporturilor, precum și limitări în privința tranzacțiilor bancare și restricții de călătorie, a determinat companiile să devină mai precaute în ceea ce privește colaborările, serviciile acordate și produsele furnizate. Ele își doresc să cunoască în detaliu clienții cu care interacționează, astfel încât să prevină utilizarea serviciilor lor în scopuri ilegale și să asigure integritatea sistemelor financiare.

„Soluţia Qoobiss AML a fost lansată anul trecut în septembrie, iar în prezent avem 15 clienţi. Estimăm ca până la finalul anului să creştem cu aproximativ 30% portofoliul de clienţi”, mai spune Ileana Comănescu

Această mențiune a fost remarcată încă de la lansarea soluției, fiind relevat că companiile care au adoptat acest tip de serviciu aparțin industriei financiare și de gaming. De curând, s-a încheiat un contract cu un partener din domeniul insolvenței.

Ce date au fost reliefate de analiza Qoobiss

În prezent, în România, conform cadrului legislativ actual, doar instituțiile bancare sunt obligate să efectueze verificări de identitate asupra clienților și să îi supravegheze pe parcursul întregii relații contractuale. Cu toate acestea, implementarea soluțiilor de tip AML (Anti-Money Laundering) ajută companiile să evite actele de fraudă și, în același timp, să se conformeze legilor în vigoare pentru a reduce fenomenul infracțional.

În perioada următoare, potrivit Qoobiss, cele mai mari investiţii în implementarea de soluţii de tip AML vor fi făcute de:

  • Bănci şi alte instituţii financiare – acestea reprezintă cei mai mari utilizatori de soluţii AML, deoarece sunt expuşi la riscuri mari de spălare de bani şi de finanţare a terorismului;
  • Companii de asigurări – utilizează soluţii AML pentru a preveni şi combate fraudele cu asigurări şi alte activităţi ilegale;
  • Dezvoltatori şi agenţi imobiliari – datorită expunerii la riscuri mari de spălare de bani prin tranzacţii imobiliare – soluţiile AML pot preveni astfel de activităţi ilegale;
  • Platforme de tranzacţionare de criptomonede – aceste platforme trebuie să fie conforme cu reglementările AML pentru a preveni şi combate spălarea de bani în activităţile cu criptomonede;
  • Avocaţi şi notari publici – pot fi angajaţi în tranzacţii financiare complexe care implică riscuri de spălare de bani şi finanţare a terorismului;
  • Operatori de jocuri de noroc – au o expunere mare la riscuri de spălare de bani prin tranzacţiile cu jocuri de noroc, astfel încât este important să utilizeze soluţii AML pentru a preveni astfel de activităţi ilegale.

Instrumentele AML se referă la ansamblul legilor, regulamentelor și procedurilor menite să îngreuneze eforturile infractorilor de a disimula proveniența ilegală a fondurilor acumulate prin activități ilegale, precum traficul de droguri, evaziunea fiscală, fraudă, finanțarea terorismului sau corupție. În încercarea de a preveni mișcarea banilor prin intermediul instituțiilor financiare sau afacerilor legitime, companiile au responsabilitatea de a monitoriza și raporta tranzacțiile suspecte. Instituțiile supuse reglementărilor pot suporta amenzi semnificative și alte consecințe în cazul nerespectării prevederilor AML.

Soluția Qoobiss AML pentru verificarea și monitorizarea persoanelor fizice și juridice, în vederea evaluării riscului de conformitate, este un serviciu de tip REST API. Această soluție permite verificarea și monitorizarea entităților identificate de beneficiar în toate listele internaționale de sancțiuni, precum și a persoanelor expuse public (PEP). În ceea ce privește România, verificările obligatorii se concentrează pe două liste de sancțiuni internaționale: cea a Uniunii Europene și cea a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Această soluție permite efectuarea de verificări și monitorizări din diverse perspective, acoperind persoane și companii incluse în listele internaționale de sancțiuni, persoane expuse public, membrii familiei și apropiații persoanelor expuse public, entități supuse restricțiilor locale sau internaționale, precum și subiecte cu potențial riscuri reputaționale. De asemenea, sunt luate în considerare persoane și companii cu profiluri ce prezintă riscuri, inclusiv companii deținute de stat și persoane urmărite de Poliția Română.

Listele de sancțiuni internaționale și lista persoanelor urmărite de Poliția Română, care sunt verificate prin intermediul soluției Qoobiss AML, sunt actualizate în timp real.

Citește și: Se dă startul la programele Rabla Clasic și Rabla Plus! Vineri este prima zi de înscrieri

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Val de angajări la Casele de Pensii. Peste 1.000 de posturi libere în toată țara
Val de angajări la Casele de Pensii. Peste 1.000 de posturi libere în toată țara
Lanțul de cafenele 5 to Go a fost vândut. Tranzacție de milioane pe piața din România
Lanțul de cafenele 5 to Go a fost vândut. Tranzacție de milioane pe piața din România
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute meserii din România
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute ...
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de Mirabela Grădinaru
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de ...
Câți bani face Ilinca Vandici din afacerea cu parfumuri. Proiectul vedetei se bucură de un mare succes
Câți bani face Ilinca Vandici din afacerea cu parfumuri. Proiectul vedetei se bucură de un mare succes
Brigitte Pastramă, cadou de peste 100.000 de euro din partea soțului. Nu oricine și-ar permite un asemenea lux
Brigitte Pastramă, cadou de peste 100.000 de euro din partea soțului. Nu oricine și-ar permite un ...
Transportul public devine gratuit din 1 ianuarie 2025. Măsura luată de primar pentru combaterea poluării
Transportul public devine gratuit din 1 ianuarie 2025. Măsura luată de primar pentru combaterea poluării
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului club din Italia
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului ...
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Auchan retrage de pe piață un produs consumat de mulți români. O bacterie periculoasă a fost descoperită
Auchan retrage de pe piață un produs consumat de mulți români. O bacterie periculoasă a fost descoperită
Prognoza meteo 19 decembrie 2024. Temperaturi mai ridicate decât în mod normal în toată țara
Prognoza meteo 19 decembrie 2024. Temperaturi mai ridicate decât în mod normal în toată țara
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost declarat cel mai popular site web
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost ...
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea promova doi ani într-unul singur.
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea ...
Val de concedieri înainte de Crăciun la o companie importantă din România. Aproape 300 de români rămân fără locuri de muncă în prag de sărbători
Val de concedieri înainte de Crăciun la o companie importantă din România. Aproape 300 de români ...
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte PNL: „Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor. Efectiv, România nu își permite să mai adauge 25 de miliarde la deficit!”
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte ...
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. Salariile acestora au crescut cu aproximativ 40% în ultimii doi ani
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. ...