Dacă ți-ai propus să îți înmulțești economiile, acum este momentul să faci demersuri în acest sens. Odată cu scăderea inflației, vor scădea și dobânzile la depozite, iar câștigul va fi tot mai mic pentru cei care au decis să își țină banii în bănci. O altă variantă pe care o au români este să împrumute bani statului, iar dobânzile pot ajunge la 8% pe an. Ministrul Finanțelor a declarat că urmează ca persoanele care donează sânge să beneficieze de o dobândă mai mare în noua emisiune de titluri Fidelis.
Citește și: Încep programele „Rabla Plus” și „Rabla clasic”. Ce beneficii aduce noul program din 2023
Panica care a cuprins recent piața bancară și criza economică care ne pândește au creat o serie de temeri persoanelor care au economii la bănci, însă specialiștii rămân optimiști și îi liniștesc pe aceștia.
„Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva cu banca, în maximum şapte zile ne primim banii înapoi, plus dobânzi, minus eventuale comisioane.”, a explicat Irina Chițu, analist financiar.
Consultanții financiari ne recomandă să ne orientăm către bănci mari, relevante și puternice.
„Uitaţi-vă după bănci mari, după bănci puternice, după bănci stabile. Experienţa din alte ţări – Elveţia, Statele Unite – arată faptul că băncile mari, cu riscuri sistemice, sunt salvate. Imediat se intervine, sunt ajutate.”, a declarat Adrian Asoltanie, consultant financiar.
În prezent, aproximativ 11 milioane de români au depozite în bănci, iar 60.000 dintre aceștia au depuse sume care depășesc 100.000 de euro. Analistul financiar Alexandra Smedoiu a explicat care este riscul la care ne expunem atunci când ne ținem banii în bancă.
„Singurul risc pe care îl avem ţinând economiile la bancă este acela ca randamentul să fie depăşit de inflaţie. Atât dobânda la titluri de stat, cât şi dobânda la depozite se situează undeva în jurul valorii de 8%, ceea ce este mult sub inflaţie.”, a explicat Alexandra Smedoiu, analist financiar.
Atunci când vine vorba de sume mari, specialiștii recomandă să încercăm să diversificăm economiile.
„Recomand fondurile de investiţii care investesc total sau parţial în acţiuni. De regulă, acţiunile ne dau un randament care este apropiat sau chiar peste inflaţie.”, a adăugat Alexandra Smedoiu, analist financiar
De asemenea, în această perioadă marcată de schimbări radicale, incertitudine și fluctuații greu de estimat, cel mai important este important să învățăm să ne ferim de inflație.
În momentul de față, dacă avem 1000 de lei pe care ne dorim să îi investim, în cazul unui depozit, într-un an, se vor strânge 84 de lei. Asta înseamnă un câștig de 230 de lei după 3 ani. Totuși, această sumă ar putea fi diminuată semnificativ din cauza unor comisioane. Pe de altă parte, sumele strânse în cazul titlurilor de stat sunt similare însă acestea nu sunt impozitabile, conform Observator.
Dacă la câştigurile din titlurile de stat avem acces, cel mai devreme, după un an – unele bănci oferă depozite chiar şi pe câteva luni. Dobânzi anuale de până la 8% la titlurile de stat Tezaur. La acest moment, cea mai avantajoasă dobândă de pe piață este de 9,3%.
Alte articole: Lumea se pregăteşte pentru o criză a uleiului de gătit. Specialiştii au anunţat care este cauza