- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât e taxa pentru plăcuţele de înmatriculare în 2024. Suma plătită în plus pentru numere preferenţiale

14 Jul, 15:28 • Dobran Viorel
Atât taxa pentru înmatricularea auto, cât și taxa pentru plăcuțele de înmatriculare pot fi făcute prin internet banking, virament bancar, mandat poștal, dar și în contul trezoreriei statului.
Cât e taxa pentru plăcuţele de înmatriculare în 2024. Suma plătită în plus pentru numere preferenţiale

Cât e taxa pentru plăcuțele de înmatriculare în 2024. Românii care vor să înmatriculeze o mașină, fie ea nouă, fie veche, vor avea de plătit anumite sume de bani.

În primul rând trebuie achitată taxa pentru înmatriculare auto. La aceasta se mai adaugă și taxa pentru plăcuțele de înmatriculare.

Prețul acestora depinde în funcție de mărimea lor, dar și în funcție de alte preferințe, precum spațiu, dar și numere preferențiale.

Atât taxa pentru înmatricularea auto, cât și taxa pentru plăcuțele de înmatriculare pot fi făcute prin internet banking, virament bancar, mandat poștal, dar și în contul trezoreriei statului.

Codul rutier 2024. Amendă pentru pasagerii care stau pe locul din dreapta șoferului. E complet interzis să facă asta

Cât costă numerele de înmatriculare preferenţiale

Conform DRPCIV, preţurile pentru numerele preferenţiale sunt următoarele:

  • 20 lei/placă tip A – plăci normale cu dimensiunea 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei).
  • 23 lei/placă tip B -plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea 200x340mm (descrise și ca ”pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4 x 4, dacă au un astfel de spațiu prevăzut din construcție.
  • 17 lei/placă tip C – plăci folosite doar pentru motociclete, dimensiunea de 130×240 mm.
  • 45 lei/operatiune – atribuire numar preferential: atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare, la alegerea solitantului la care se adaugă și valoarea plăcilor cu număr de înmatriculare (tip A,B sau C).
  • 30 lei/operațiune – păstrare număr: păstrarea combinației numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului.

Citește și: Reguli noi pentru şoferi. Ce se întâmplă dacă primesc amendă şi refuză primirea procesului-verbal

Documente necesare pentru eliberarea numerelor preferențiale

Pentru a ţi se elibera numerele de înmatriculare, fie ele preferenţiale, fie aleatorii, sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea de înmatriculare auto;
  • Fișa de înmatriculare completată și semnată de proprietar (sau de persoana care depune actele în locul său), care să fie vizată de ANAF;
  • Dovada plății certificatului de înmatriculare: 49 de lei;
  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • Contractul RCA în termen de valabilitate încheiat pe numele proprietarului vehiculului (copie);
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului (original și copie);
  • Cartea de identitate a vehiculului (original și copie);
  • Chitanța pentru taxa plăcuțelor cu numărul de înmatriculare: 20 de lei/placă sau 45 de lei/placă pentru numere preferențiale;

De menţionat că, dacă autoturismul va fi înmatriculat pe persoană juridică, mai sunt necesare acte care atestă dobândirea personalității juridice și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupe de înmatricularea acesteia.

De la momentul depunerii documentelor, eliberarea numerelor se poate face în trei ore până la două zile lucrătoare.

Viitorii miri, îngroziţi de „taxa pe darul de nuntă”. Cât trebuie să plătească cei care „câștigă” 30.000 de euro

Cât costă înmatricularea unui autoturism în 2024 și care sunt documentele necesare

Dacă urmează să achiziționezi o mașină, trebuie să ții cont de faptul că ești obligat prin lege să o înscrii, în maxim 30 de zile, de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

În cazul autovehiculelor second-hand, înmatricularea trebuie să se realizeze în maximum 90 de zile de la achiziție.

Taxa pentru certificatul de înmatriculare este de 49 de lei și se poate achita prin virament, mijloace de plată online, POS, mandat poștal sau pe ghișeul.ro.

Documente pentru înmatricularea unui autoturism nou

Documente pentru înmatricularea unui autoturism nou. Taxa se plăteşte online

Actele necesare înmatriculării auto se depun doar de către proprietarul mașinii. Dacă el nu poate face acest lucru, trebuie menționat că acesta poate împuternici prin procură notarială o altă persoană care să se ocupe de toate procedurile.

  • cererea de înmatriculare a autoturismului;
  • fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare / talonul auto şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia);
  • dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei;
  • actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
  • copia după contractul de asigurare RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
  • documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie;
  • cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
  • chitanță pentru achitarea taxei pentru plăcuţele cu numărul de înmatriculare: 40 lei pentru număr la rând – 20 lei/placă, respectiv 45 lei suplimentar pentru număr preferenţial. Sumele se achită la depunerea documentelor sau prin transfer bancar;
  • acte care atestă dobândirea personalităţii juridice (în cazul în care vehiculul va fi înmatriculat pe persoană juridică) și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupă de înmatriculare;
  • în cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;

Documente pentru înmatricularea unui autoturism second-hand

Dacă vreți să înmatriculați un autoturism second hand cumpărat din România, procedura este una mai simplă, pentru că se face doar transcrierea pe numele noului proprietar.

  • certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;
    plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv.