Un exemplu sugestiv referitor la nivelul taxelor pentru colete poștale din afara UE este oferit de Biroul Vamal de Interior (BVI) din Buzău, care, potrivit agerpres, a încasat, în total, 22.000 de lei în primele șase luni ale anului. Taxele au fost plătite de destinatarii coletelor, ca urmare a înregistrării operaţiunilor de import-export a produselor achiziţionate din magazine online din China, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii (SUA) sau din alte state aflate în afara UE.
Potrivit BVI, activitatea vamală de import-export colete poştale primite din afara spațiului UE se desfăşoară într-un spaţiu pus la dispoziţie de Poşta Română şi autorizat de autoritatea vamală pentru derularea unor astfel de activităţi. Spațiul se află în incinta Oficiului poştal numărul 7 Buzău.
De la 1 iulie însă, reglementările europene îi obligă pe cei care primesc colete din afara UE să bage mâna mai adânc în buzunar. „Începând cu 01.07.2021, UE a implementat noi reguli de TVA pentru comerţul online, astfel că, începând cu data de 1 iulie 2021, toate bunurile importate în UE au fost supuse TVA, excepţie făcând bunurile fără caracter comercial expediate de la o persoană fizică către altă persoană fizică, având o valoare de până la 45 EUR”, precizează reprezentanții BVI.
Astfel, de la 1 iulie, cei care cumpără dintr-un magazin online britanic, chinezesc, american sau din orice alt stat din afara UE plătesc TVA pentru toate bunurile comerciale care sunt livrate în România, inclusiv pentru cele cu valoare mai mică de 10 euro. ”Având în vedere modificările legislative la nivel european, cu privire la achiziţiile online din afara UE, recomandăm contribuabililor să efectueze din timp demersurile necesare obţinerii numărului de înregistrare EORI de la Autoritatea Vamală, acest număr fiind necesar pentru efectuarea formalităţilor vamale la import”, a mai precizat BVI.
UE nu vrea să se oprească aici în privința taxelor aplicate coletelor venite din afara spațiului european. Astfel, urmează să fie eliminată scutirea de taxe vamale de care se bucură, în prezent, coletele cu o valoare mai mică de 150 de euro. Conform unui proiect care a primit undă verde în Parlamentul European, platformele de retail vor fi obligate să plătească taxe vamale de până la 17 la sută pentru coletele cu valoare sub 150 de euro. Lucru care, logic, ar urma să ducă la creșteri de prețuri.
Anul trecut, peste două miliarde de colete cu o valoarea declarată sub 150 de euro au intrat anul trecut în UE. Asta ar însemna, în medie, patru colete pentru fiecare locuitor! Circa 65 la sută dintre aceste colete au fost subevaluate, pentru a evita taxele de import și a ajuta astfel site-urile chinezești să mențină prețurile mici.
Citește și Cât costă legumele în sezonul 2024. Fermierii le vând ieftin, dar în piețe prețurile explodează