- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât încasează românii care se pensionează pe caz de boală. Ce documente sunt necesare la dosarul de pensie de invaliditate

15 May, 19:53 • Russo George
Persoanele care prezintă invalidități cauzate de accidente de muncă sau alte boli pot beneficia de pensii de boală, conform Legii 360/2023, care reglementează acordarea pensiilor de invaliditate în România.
Cât încasează românii care se pensionează pe caz de boală. Ce documente sunt necesare la dosarul de pensie de invaliditate

Potrivit legii, pensia de invaliditate se cuvine celor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, nu au împlinit vârsta standard de pensionare și au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă, bolilor profesionale sau altor boli și accidente care nu au legătură cu munca. De asemenea, elevii, ucenicii și studenții cu capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale au dreptul la această pensie.

Gradul de invaliditate

Invaliditatea este clasificată în trei grade:

Gradul I: pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire.
Gradul II: pierderea totală a capacității de muncă, dar păstrarea capacității de autoîngrijire.
Gradul III: pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, cu posibilitatea de a presta o activitate profesională corespunzătoare pentru cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Calculul pensiei de invaliditate

Cuantumul pensiei de invaliditate este calculat pe baza perioadei de contribuție și a nivelului veniturilor realizate de-a lungul carierei solicitanților, în funcție de gradul de invaliditate și de valoarea punctului de pensie, care este de 1.785 RON începând din ianuarie 2023.

Documentele necesare pentru dosarul de pensie

Pentru a se înscrie la pensia de invaliditate, cetățenii trebuie să completeze o cerere-tip, însoțită de documente precum carnetul de muncă, acte de stare civilă, diploma de absolvire a învățământului universitar, adeverințe privind sporurile cu caracter permanent și alte documente prevăzute de lege. De asemenea, este necesară decizia medicală asupra capacității de muncă și alte acte care dovedesc drepturile de pensie.

Facilități introduse de Legea 9/2023

Conform Legii nr. 9/2023, beneficiarii nu mai sunt obligați să prezinte copii ale documentelor necesare, fotocopierea gratuită a documentelor originale fiind asigurată de instituțiile teritoriale de pensii.

Citeşte şi: Pensiile pentru luna iunie 2024 vin cu întârziere. De ce trebuie să aștepte românii câteva zile?

Urmărește Daily Business pe Google News