Spaga este considerată una dintre cele mai mari probleme ale sistemului medical din țara noastră, mulți români care au nevoie de îngrijire specializată luând în calcul că vor fi nevoiți să plătească în plus pentru serviciile la care au deja dreptul. După cum arată o investigație începută în 2023 la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, șpaga reprezintă o condiție importantă nu doar pentru a te trata, dar și pentru a lucra într-un spital de stat, notează Adevărul.
Ancheta desfășurată în acest spital a scos la iveală o practică comună: șpaga pentru ocuparea posturilor. Un fost angajat al spitalului a recunoscut că a fost nevoit să ofere șpagă pentru a obține un loc de muncă, mărturisind că această practică este larg răspândită și că sumele cerute sunt considerabile, ajungând la mii de euro.
„Aici (n.r., la Spitalul Județean), fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre.(…) Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, se arată într-o stenogramă din acest dosar.
Te-ar putea interesa și: Șpagă de 15.000 de euro pentru un post în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri. Se plătea și cu bijuterii din aur și ceasuri de lux
Detaliile legate de șpaga cerută pentru angajare au devenit publice după ancheta care a început încă de anul trecut. Potrivit unor mărturii, cei care își doreau un post în spital erau nevoiți să facă împrumuturi la bănci pentru a putea plăti mita.
Printre cei care au oferit șpăgile cerute se numără și un bărbat care a recunoscut că a plătit 2.000 de euro pentru a fi încadrat pe un post de fochist în anul 2018. Acesta, împreună cu alți angajați și doi foști directori ai spitalului, a fost reținut de DNA în decembrie anul trecut, fiind dispus să accepte un acord de recunoaștere a vinovăției care ar putea să-i reducă pedeapsa la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Din stenogramele obținute de procurori reiese că șpaga cerută pentru diverse posturi poate fi mai mare chiar decât salariul pe un an de zile. Astfel, pentru a obține un loc de muncă la Spitalul Mavormati, sumele se ridică la 8.000-10.000 de euro și chiar 15.000 de euro pentru cei care își doresc un post de asistent medical, asta în condițiile în care salariile ajung la aproximativ 1.000 de euro, 5.000 de lei.
„Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa”, se arată într-o altă stenogramă.
Citește și: Județul din România în care se dă cea mai multă șpagă. Este de 8 ori peste media națională