Cât plătesc românii pentru apa de la robinet. Tot la limita de sus se încadrează şi Apa Vital Iași, care practică un tarif total (apă și canal, inclusiv TVA) de 15,53 lei/m.c., dar şi Apă-Canal Ilfov – 15,30 lei/m.c. Cu aproape 15 lei/m.c. (14,99 lei), Compania de Apă Olt are al patrulea cel mai mare tarif, urmată de AQUABIS SA Bistriţa Năsăud, cu 14,31 lei/m.c.
În schimb, conform Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), cele mai mici tarife sunt practicate de EURO APAVOL SA Voluntari, cu 6,54 lei pentru un metru cub de apă (4,89 lei/m.c. pentru apă și 1,11 lei/m.c. canalizare și epurare, plus TVA 9%), prețul final fiind la mai puțin de jumătate față de prețul plătit de abonații din Buzău. Prețuri mici sunt și la Borș, aici abonații plătind 6,67 lei/m.c., iar AQUATORONTAL, operator care deservește două localități din Timiș, achită un preț final de 7,3 lei/m.c., HARVIZ Miercurea Ciuc are un preț final de 7,85 lei/m.c., iar Apă-Canal Sibiu, de 8,17 lei/m.c.
Compania de Apă Olt, care percepe 14,99 lei/m.c. şi aproape a dublat preţul apei în trei ani (în martie 2020 se stabilea un preț total de 7,71 lei.m.c.) susţine că diferențele substanțiale între tarifele diverșilor operatori şin de „topografia terenului: pentru zonele din judeţul Olt, consumul de energie pentru pomparea apei este mai mare, din cauza diferenţelor de nivel; distanţa faţă de sursa de apă: unele oraşe au sursa de apă foarte aproape – chiar în oraş – altele, o aduc de la distanţă, ceea ce duce la costuri crescute de energie; aria de operare: reţelele întinse de distribuție a apei au costuri mai mari de întreţinere (reţeaua de alimentare operată de Compania de Apă Olt se întinde în tot judeţul Olt şi are o lungime de 588 km); volumul de apă consumat: consumul, respectiv vânzarea unor volume mai mari, permite practicarea unor tarife mai mici, prin amortizarea unor cheltuieli fixe”.
Mai mult, prețul urmează strategia convenită cu Uniunea Europeană la semnarea contractelor de investiții, societatea angajându-se să urmeze un grafic de majorare, susţine directorul general al CAO Olt, Cătălin Ușurelu: „E un grafic asumat cu cei de la Uniunea Europeană, și nu numai noi, mai toți operatorii care au în derulare investiții din fonduri europene merg pe aceeași linie. S-a dublat prețul pentru că avem investiții și s-a dublat prețul având în vedere creșterea prețurilor la energie, la gaze, la orice materie primă, de orice fel. Eu, ca și operator, nu pot să operez pe pierdere. Trebuie să am un minim de profit de 5%, pe care trebuie să-l reinvestesc în mentenanță și investiții și restul trebuie să asigur tot ce înseamnă activitatea, de la salarizare, avize și tot ce mai am eu”.
Citeşte şi: Declarația unică 2023. Cine și când trebuie să depună Formularul 212 la ANAF anul acesta