- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât trebuie să fi lucrat pentru a primi 1.000 de lei în plus la pensie. Importanța grupelor de muncă la recalcularea pensiilor

28 Jun, 13:00 • Alexe Raluca
Pentru a beneficia de bani mai mulți la pensie de la 1 septembrie, românii trebuie să fi lucrat mulți ani. Însă, în contextul recalculării pensiilor, anii lucrați în grupele speciale de muncă nu se mai pun la socoteală.
Cât trebuie să fi lucrat pentru a primi 1.000 de lei în plus la pensie. Importanța grupelor de muncă la recalcularea pensiilor

Pensiile din România sunt în plin proces de recalculare, iar pensionarii vor primi, în următoarele săptămâni, primele decizii privind noile pensii majorate sau nu, în unele cazuri.

Citește și: Românii vor putea să iasă la pensie și în America din 2024. Guvernul a semnat acordul cu SUA

Cât trebuie să fi lucrat pentru a primi 1.000 de lei în plus la pensie

De menționat este că, pentru a beneficia de o creştere simțitoare a pensiei, este necesar ca pensionarul în cauză să fi avut un număr mare de ani lucraţi. Conform noii legi a pensiilor, pensionarii cu sub 25 de ani de muncă nu primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte se adaugă la pensia recalculată, oferind astfel o creştere suplimentară.

Cum se acordă punctele de stabilitate, în funcţie de vechimea efectivă avută în muncă:

  • până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus;
  • 30 de ani de muncă: 5 x 0,5 = 2,5 puncte bonus, echivalentul a 202 lei;
  • 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus, echivalentul a 506 lei;
  • 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, echivalentul a 911 lei;
  • 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei.

Din păcate pentru românii cu mulți ani lucrați, legea pensiilor nu prevede acordarea de puncte bonus suplimentare pentru anii lucraţi în condiţii deosebite sau speciale sau așa numitele grupe de muncă. Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a confirmat că punctele de stabilitate se acorda doar pentru anii efectiv lucraţi, indiferent de grupa de muncă.

Acest lucru a generat nemulţumiri în rândul pensionarilor care au lucrat mulţi ani în condiţii dificile tocmai pentru că nu vor primi majorări la recalculare. Așadar, există unele categorii care nu se vor bucura de majorări, chiar dacă au muncit mult la viața lor.

Citește și: Cum poți să iei 1.600 de lei în plus la pensie după recalculare, după 30 de ani de muncă. Detaliul din lege la care trebuie să fie atenți românii

Urmărește Daily Business pe Google News