În Germania, românii reprezintă una dintre minoritățile de bază, iar mulți dintre aceștia nu se mai întorc acasă, deoarece nemții le oferă condiții mai bune. Cu toate acestea însă, sunt și foarte mulți români care au în plan întoarcerea acasă după câțiva ani de muncă, mergând pe ideea că după 5 ani se pot bucura deja de o pensie din partea statului german. Să fie oare așa?
Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Deși se aud des povești cum că pensia s-ar lua mai rapid în Germania, realitatea este cu totul și cu totul alta.
Legea din Germania legată de cuantumul pensiilor prevede, de fapt, că după 5 ani de muncă în Germania ai dreptul de a solicita o pensie germană, ceea ce nu înseamnă că după această perioadă vei și primi o pensie integrală, ci doar o parte din ceea ce înseamnă cotizație.
Conform informațiilor publicate de Deutsche Rentenversicherung (Asigurările Germane de Pensii), perioada de așteptare este perioada minimă de asigurare definită în asigurarea legală de pensie. Această perioadă minimă de asigurare este calculată în baza numărului de perioade de asigurare, în special a numărului de prime plătite.
În acest sens, în funcție de tipul de pensie, perioada de asigurare necesară este de 5 ani, 20 de ani, 25 de ani, 35 de ani sau 45 de ani.
Te poate interesa și: Incredibil! Ce pensie are Maria Dragomiroiu, după 40 de ani de muncă! Nimeni nu se aștepta
Conform legilor din Germania, perioada de așteptare este îndeplinită atunci când cei 5 ani reprezintă fiecare câte 12 luni în care a avut loc perioada de asigurare, pentru că verificarea are loc în luni, nu în ani. Mai exact, perioada generală de așteptare de 5 ani include luni calendaristice în care au fost plătite contribuții și perioade de înlocuire (de exemplu, perioade de persecuție politică în fosta RDG).
Ai mai putea citi și: Școala de șoferi în 2023. Cât te costă să devii șofer și de ce acte ai nevoie pentru permis