Românii au cheltuit în medie pe ultimele trei luni ale anului precedent, în jur de 5.842 lei lunar pentru o gospodărie și 2.332 pe persoană, reprezentând 88,1% din veniturile totale ale populației. De asemenea, veniturile bănești au fost în jur de 6.105 lei lunar pe gospodărie și 2.437 pe persoană. Astfel, veniturile în natură au fost, în medie, de 529 lei/lună pe gospodărie și 211 pe persoană.
Veniturile din prestații sociale de 19,9%, veniturile în natură de 8%, veniturile din agricultură de 1,7%, veniturile din activități neagricole independente de 1,5%, dar și cele din proprietate și vânzare de active din patrimoniul gospodăriei de 1,0%, toate acestea formează veniturile totale ale gospodăriilor, potrivit datelor INS.
Cea mai mare parte din veniturile în natură o reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (78,6%).
Există și o diferență între veniturile gospodăriilor din mediul urban și cel rural, și anume nivelul venitului total mediu lunar pe o persoană a fost de 1,5 lei mai mare în mediul urban, decât în cel rural. Mediul urban a avut un venit mai mare cu 17,2 puncte procentuale comparativ cu mediul rural, iar veniturile în natură au venit în favoarea mediului rural.
Cheltuielile băneşti au fost, în medie, de 5.426 lei lunar pe gospodărie (2.166 lei pe persoană), iar contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii a fost, în medie, de 416 lei lunar pe gospodărie (166 de lei pe persoană).
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (62,7%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor (31,1%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei, precum hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare (2,2%).
În mediul urban, nivelul cheltuielilor totale medii lunare pe o persoană a fost de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.
Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în continuare, în trimestrul IV 2022, o pondere însemnată, în medie, de 34,8% din consumul gospodăriilor, a informat sursa citată.