Consiliul Concurenței poartă negocieri cu procesatorii și cu retailerii care urmează să facă parte din acordul voluntar care vizează reducerea prețului pentru laptele de consum, îndrumând companiile să respecte regulile cu privire la concurență. Acest acord a fost convenit pentru o perioadă de 6 luni, urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 mai, conform înțelegerii cu premierul Nicolae Ciucă, în cadrul întâlnirii cu fermierii, procesatorii și reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.
Citește și: Proiect inedit în Sectorul 6. Primarul Ciucu a înființat tarabele sociale pentru comercianții ambulanți
La raft, prețul laptelui de proveniență românească ar trebui redus cu cel puțin 20%. Această reducere este valabilă pentru laptele care depășește 7 lei/litru și va fi împărțită între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).
„Rolul nostru este de a îndruma actorii implicați astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență, respectiv acordul voluntar să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%. Vom monitoriza această inițiativă împreună cu autoritățile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile produselor alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, conform unui comunicat de presă.
Consiliul Concurenței urmează să discute cu reprezentanții Guvernului pentru a decide ce măsuri sunt impuse, în funcție de rezultatele monitorizării.
Petre Daea Ministrul Agriculturii a declarat că nu va face nicio estimare în ceea ce privește prețul laptelui după aplicarea măsurii privind reducerea prețului. Această măsură are scopul de a menține prețul litrului de lapte sub nivelul prețului actual. Totuși, Petre Daea nu poate garanta că acest lucru se va întâmpla. De asemenea, Petre Daea nu poate să estimeze dacă măsuri similare vor fi luate și pentru alte alimente, ăn afară de lapte.
„În primul rând este o iniţiativă a Guvernului, pentru că am avut întâlniri pe această temă la care am fost şi eu. Iată că vă dau răspunsul acesta al confirmării, faptul că am fost prezent la această întâlnire coordonată şi asistată de premier, punându-şi şi dumnealui întrebarea, la fel ca şi noi ceilalţi, ce trebuie să facem în aşa fel încât să fie bine. Am socotit şi noi şi socotim de fiecare dată, că lăcomia nu e bună, indiferent unde se află şi cine o aplică. Motiv pentru care am putut constata, prin analiză, şi am văzut că întreaga coaliţie şi oamenii politici ai României îşi pun întrebarea şi caută soluţii, pe bună dreptate”, a declarat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a adăugat că nu poate avansa o cifră cât va costa un litru de lapte, după aplicarea măsurii de reducere a preţului cu 20%.
„Sigur, soluţia a prezentat-o domnul premier, iar în ansamblul acesta de măsuri sunt elementele concrete care vor fi la baza propunerii. Eu nu vreau să fac ingerinţe în activitatea altora pentru că pe acest lanţ de producţie nu se află numai Ministerul Agriculturii. Eu nu dau cifre niciodată (dacă laptele va ajunge să coste 5 lei – n.r.). Şi ştiţi de ce nu dau? Pentru că ştiu ce înseamnă cifra şi ce înseamnă propunerea acesteia şi responsabilitatea pe care o am.
Ce propun eu şi confirm, pentru că totuşi sunt ministru şi trebuie să spun clar despre ce e vorba, în şedinţa respectivă s-a luat această măsură pe care aţi pus-o în spaţiul public, prin comunicările pe care le-aţi făcut, tocmai pentru a se reduce litrul de lapte la galantar, în aşa fel încât oamenii să simtă şi ei că viaţa este mai ieftină şi să simtă şi ceilalţi care se ocupă de prelucrare, pentru că nu la producător e problema”, a completat Daea.
Alte articole: Cât au ajuns să coste roşiile la doar o săptămână după Paşte. Românii cred că s-a întâmplat o minune!