Mielul va fi la mare căutare în preajma sărbătorilor dedicate Învierii Domnului, motiv pentru care românii trebuie să se aștepte la noi majorări de preț. Crescătorii de oi au prezentat primele calcule pentru prețul mieilor. Perioada fătărilor a început mai devreme, așa că oierii speră că vor avea miei pentru import, dar și pentru export, anunță Agrointel.
În 2023, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, pe 9 aprilie. Crescătorii de oi estimează că în 2023 prețul mieilor de Paști va crește comparativ cu 2022. Vor fi prețuri mari atât pentru animalele vândute vii, cât și pentru cele vândute la carcasă.
„În general lumea caută miel românesc cu o greutate de peste 15 kilograme, să nu fie crud, să fie mai bătrân, cum se spune”, a spus Aron Sandru, un cioban din Gorj, conform sursei citate.
Cât despre prețurile din acest sezon, un al oier, Nicolae Vaidianu, este de părere că acesta va ajunge la circa 25 de lei în viu și 45 de lei carcasă.
Citește și: Bilanț record. Din cauza importurilor masive de carne de porc, România pierde anual 1 miliard de euro
„Mieii sunt fătați în jurul Sărbătorilor, pe la Crăciun, și sunt și oi mai târzii, care fată acum. Ăia o să meargă către țările arabe, că nu o să avem unde să-i mai dăm. Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile. Totul depinde de țările arabe, dacă la ei merge treaba, se dă drumul, că la noi mulți nu se mai ocupă să-l taie, îi dă la tir și dacă va fi prețul rău la arabi, va fi și la noi. Undeva la 20 – 25 de lei în viu și 40-45 de lei carcasa”, a spus crescătorul.
La ora actuală, românii vând la greu miei și pe paginile de Facebook sau chiar pe OLX. Pe paginile online dedicate creșterii ovinelor ciobanii au dezvăluit care este prețul pe kilogramul de miel în prezent. Unii ciobani cer de acum între 18-25 de lei pe kilogram în viu și 40 de lei pentru carcasă, astfel că este greu de crezut că prețul va rămâne neschimbat de Paști.
Sunt și fermieri însă care afirmă că prețul corect este de 27 de lei kilogram în viu, argumentând că prețul porumbului și în general costurile pe fermă au crescut simțitor din 2022. De partea cealaltă, samsarii postează anunțuri privind achiziția de miei în viu la prețul de 15 lei pe kilogram, 17 lei pe kilogram.
Te mai poate interesa: Producția de carne de porc ajunge la un prag istoric. INS anunță un nou bilanț îngrijorător