Cine vrea să-și parcheze mașina în București are la dispoziție două variante: un loc de parcare de reședință, pentru care se plătește o taxă anuală, sau cele așa-numite ”la comun”, care se închiriază cu ora.
În București, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis majorarea taxelor și impozite locale cu 10,4 la sută, actualizând acestea cu rata inflației.
Astfel, din 2025, va fi majorat și tariful parcărilor de reședință din Capitală, care va fi între 370 și 750 de lei, în funcție de zonă, notează digi24.
Unii bucureșteni sunt nemulțumiți de faptul că, deși plătesc pentru a avea propriul loc de parcare tot anul, îl găsesc de multe ori ocupat de mașina altcuiva.
”Unii lasă numărul de telefon, cum las și eu când merg în oraș și parchez pe locul altcuiva – las numărul de telefon în parbriz, alții nu lasă și trebuie să caut eu loc de parcare. Parchez pe locuri greu accesibile cum sunt în curbe, în astea, o las la risc”, spune un locuitor care a plătit până acum 683 pe an pentru locul de parcare.
Cine nu prinde un loc de reședință, își poate parca mașina în spațiile special amenajate de municipalitate. Este vorba despre locurile de parcare ”la comun”, care au tarifele de 5 lei pentru o oră și 30 de lei pentru o zi întreagă. Locurile de parcare ”la comun” sunt nenominale, astfel că acolo își poate lăsa mașina orice achită tariful impus de edili.
În Sectorul 4, a fost reglementat un tarif anual în valoare de 540 de lei pentru toți proprietarii de mașini care nu au loc de parcare de reședință, mai notează sursa citată. Această decizie ar putea fi însă modificată, după ce după ce unii șoferi au reclamat faptul că și dacă ar plăti, tot nu ar avea unde să parcheze.
”O aberație. Adică eu am mașină, nu am loc de parcare și pentru faptul că pe lângă taxele auto care le plătesc, conform legii, mai plătesc 540 de lei?”, a spus unul dintre șoferii, în timp ce altul este de părere că edilii, cu banii adunați din taxe, pot face noi locuri de parcare. ”Sunt mulți care au foarte multe mașini, acum poate cu banii ăia să poată facă alte locuri de parcare”.
Există însă și șoferi care, pentru a-și parca mașina pe locurile publice, beneficiază de gratuitate. Este vorba despre proprietarii de mașini electrice sau hibride.
Citește și România, prima în topul Vogue al țărilor care trebuie vizitate în 2025!