- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât va plăti un român pentru încălzire în sezonul rece. Cât consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză

21 Oct, 15:05 • Andrei Alina
Vremea s-a răcit în România și temperaturile au scăzut și în locuinte. Mulți români au pornit deja centralele de apartament, alții mai amână pentru a face economie. Pe lângă gaze, centrala termică consumă și curent, iar unii oameni vor să mai amâne puțin aceste costuri suplimentare.
Cât va plăti un român pentru încălzire în sezonul rece. Cât consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză

Temperaturile au scăzut, mai ales pe timpul nopții. În curând, românii care nu sunt legați la sistemul centralizat de încălzire vor trebui să seteze centrala termică pe modul iarnă. Confortul din locuință vine însă cu costuri suplimentare şi nu vorbim aici doar de factura la gaze, ci şi de cea la curent.

Citește și: Anunț important pentru bucureștenii care locuiesc la bloc și nu au centrală proprie. Obligația pe care o are fiecare locuitor, anunțată de Termoenergetica București

 

Cât va plăti un român pentru încălzire în sezonul rece. Cât consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză

Românii trebuie să știe că aceste costuri pentru o centrală termică diferă în funcție de mai multe aspecte. Consumul mediu anual este determinat de mai mulți factori, cum ar fi izolarea clădirii, dar și temperatura setată.

În România, prețul curentului se stabilește în funcție de consum. Cu cât consumi mai mult curent, cu atât prețul pe KWh este mai mare. Se taxează cu 0,68 lei/kWh, plus TVA, în cazul clienților casnici cu un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh și 0,8 lei/kWh în cazul celor care consumă undeva între 100 kWh și 300 kWh. De asemenea, românii trebuie să știe că, în cazul clienților noncasnici, se va pune pe factură 1 leu/kWh.

Citește și: Cum trebuie să setezi centrala termică. Motivul pentru care aceasta este temperatura optimă pentru o factură minimă și pentru sănătatea ta

Se poate face un calcul rapid în care se aproximează perioada în care o centrală termică este utilizată zilnic pentru a afla cât ar consuma o centrală electrică de 9kW. În cazul în care este pornită șase ore pe zi se calculează astfel: 6 x 9kWh x 30 de zile. Mai departe, rezultatul se înmulțește cu prețul furnizorului și se determină costul lunal, potrivit Romaniatv.net.

Iar de anul viitor, facturile la curent electric vor fi mai mari pentru români. Micii consumatori vor fi cei mai afectaţi de creşterea prețurilor la electricitate, începând din aprilie 2025, când se va încheia schema de plafonare a preţului energiei, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Urmărește Daily Business pe Google News