500 de grame de carne roșie pe săptămână – ne recomandă medicii, la orice vârstă. Vorbim despre singurul aliment plin de fier hemic, cel care ne ajută să avem celule roșii normale.
”Carnea roșie a fost acuzată de multe ori că ar avea efecte nefaste pentru sănătate, că ar fi un factor de risc pentru apariția cancerului sau bolilor cardiovasculare. Studiile științifice sunt de multe ori contradictorii și se bazează pe metode diferite, deci nu e de mirare că rezultatele se bat cap în cap. Ăsta e motivul pentru care cercetătorii americani au trecut în revistă peste 180 de studii făcute pe acest subiect: ca să determine gradul de risc real dintre consumul de carne roșie și cancer. Rezultatele obținute au fost exprimate sub formă de note de la 1 la 5 în funcție de gradul de asociere.
Citește și: Paște 2025. Cât va costa carnea de miel
De exemplu s-au dat 5 stele, adică nota cea mai mare și un grad de cauzalitate ridicat pentru afirmația „fumatul duce la apariția cancerului de plămâni”. A urmat apoi întrebarea care interesa pe toată lumea: este carnea roșie atât de periculoasă pentru sănătate cum se spune? Nu neapărat! Afirmația „consumul de carne roșie poate duce la apariția unui cancer” a obținut 2 stele, iar afirmația „consumul de carne roșie duce la boli cardiovasculare” a primit doar o stea, adică risc scăzut”, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Pe de altă parte, Mihaela Bilic atrage atenția că carnea roșie nu e totuna cu carnea procesată și nici cu mezelurile. Stilul de viață și alte obiceiuri alimentare fac și ele diferența.
”Pe lângă consumul de carne, contează consumul de proteine vegetale, de cereale integrale și acizi grași polinesaturați, de sare și zahăr. Dacă eliminăm carnea din dietă nu înseamnă că ne hrănim sănătos. Accentul trebuie pus pe diversitate și simplitate: mai puține produse transformate, mai multe legume, fibre și alimente fermentate, mai puțină carne roșie și mai mult pește”, mai spune medicul, citat de stirileprotv.ro.
Oamenii de știință au tras concluzia că riscul de cancer crește cu numai 17% în relație cu carnea roșie, față de o creștere de 1000% în relație cu fumatul. Institutul de Cercetări pentru Cancer recomandă un consum de 500g de carne roșie/săptămână și nu mai mult de 50g mezeluri/zi.