- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cătălin Predoiu a anunţat anul în care România va intra complet în spaţiul Schengen. „Nici nu sunt astfel de precedente, deşi au fost situaţii”

23 Jul, 08:59 • Cornel Ghimeșan
România este mai aproape de a finaliza procesul de aderare completă la spațiul Schengen. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că țara noastră se află într-o poziție mai favorabilă decât anul trecut pentru a deveni membru deplin al Schengen, inclusiv cu frontierele terestre.
Cătălin Predoiu a anunţat anul în care România va intra complet în spaţiul Schengen. Nici nu sunt astfel de precedente, deşi au fost situaţii

Cătălin Predoiu a anunţat anul în care România va intra complet în spaţiul Schengen. Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că România, deși este membru Schengen doar cu două din cele trei frontiere, este într-o poziție mai avantajoasă comparativ cu anul trecut.

„Suntem mai bine plasaţi decât anul trecut, pentru că anul trecut eram un stat non-membru şi acum suntem un stat membru Schengen. Da, e adevărat, doar cu două din trei frontiere, dar suntem totuşi în interiorul Schengen şi uitându-ne la precedente, nu a existat nicio situaţie în care un stat membru Schengen să intre parţial cu una sau două frontiere şi să întârzie foarte mult intrarea cu cea de a treia frontieră”, a afirmat Cătălin Predoiu pentru Euronews.

Cătălin Predoiu a anunţat anul în care România va intra complet în spaţiul Schengen

Ministrul Afacerilor Interne a estimat că România ar putea finaliza procesul de aderare completă la spațiul Schengen în termen de un an şi a explicat că, odată intrat în Schengen, procesul este ireversibil, menționând că alte state, inclusiv Austria, au trecut printr-o aderare etapizată similară.

„Peste un an, de exemplu. Nici nu sunt astfel de precedente, deşi au fost situaţii. România nu este singurul sau primul stat care intră în spaţiul Schengen etapizat, mai întâi cu o parte din frontieră şi apoi complet. Nu suntem primul stat, dacă nu mă înşel, chiar şi Austria a experimentat acelaşi gen de aderare şi experienţa practică arată că procesul este ireversibil, odată intrat. Deci, faţă de anul trecut, suntem, da, mai bine plasaţi”, a explicat Cătălin Predoiu.

Citeşte şi: Comisia Europeană a publicat un nou set de reguli referitoare la drepturile pasagerilor care circulă cu avionul

Cătălin Predoiu a mai subliniat că situația politică din Europa este mai complexă în acest an, din cauza formării noii Comisii Europene și a alegerilor din mai multe state europene, inclusiv România. Aceste factori pot complica discuțiile și poziționările politice: „România nu este singură în acest proces, fiind implicată și Bulgaria. Există o serie de variabile pe tabla de șah a acestui dosar, care nu țin de Ministerul de Interne român, ci de un întreg context politic electoral și instituțional”.

Citeşte şi: Cine e Kamala Harris, femeia care se va înfrunta cu Donald Trump pentru preşedinţia SUA

Cătălin Predoiu a mai precizat că Ministerul de Interne continuă toate acțiunile diplomatice necesare pentru a avansa în procesul de aderare completă la Schengen, având în vedere dinamica permanentă a contextului politic și electoral european.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult