Pe timp de caniculă, apa își poate schimba proprietățile, iar gustul nu mai este același. Medicul Anca Hâncu a vorbit despre acest subiect recent și a oferit și o serie de sfaturi, potrivit România TV.
Pe timp de vară, indiferent că mergem într-o călătorie cu mașina sau ieșim în oraș, suntem obișnuiți să luăm la noi o sticlă cu apă. Din cauza temperaturilor extreme, aceasta își poate pierde din proprietăți și pot exista riscuri.
„În ce priveşte apa pe care o luăm la noi în zilele caniculare, e bine să încercăm să avem cu noi genți frigorifice şi să ținem apa în această geantă frigorifică.
Dacă se poate, să ţinem alimentele separat de apă, tocmai pentru că la apă ne ducem mai des și deschidem mereu gențile respective. Dar și în genți frigorifice, nu putem păstra apa şi mâncarea mai mult de 5-6 ore. Deci nu putem de dimineață până seară să păstrăm aceste alimente, pentru că totuși crește temperatura, iar apa mai ales nu mai este sigură”, a afirmat medicul Anca Hâncu.
Acest lucru este valabil și pentru mâncarea pe care o luăm cu noi la muncă sau în parc. Medicul Anca Hâncu spune că de multe ori, atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate, este mai bine să nu consumăm apă sau mâncare care au stat la căldură.
„Siguranța alimentară este esenţială pe căldură, mai degrabă în această perioadă de caniculă, în care trebuie să ştim cât de sigur este să luăm cu noi mâncare pe plajă, precum un sandviş cu șuncă sau cu brânză ori cu o roșie. Şi Organizația Mondială a Sănătății, și Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite, ne sfătuiesc că putem mânca ceva lăsat la temperatura ambiantă, maximum două ore. Deci un sandviş n-am putea să-l ținem mai mult de două ore. Dar ei sunt și mai stricți și ne spun că dacă sunt peste 32 de grade Celsius, cum avem zilele acesta în București, timpul să fie de o singură oră”, a spus Anca Hâncu, medic în medicină generală.