Deși abia ce au trecut minivacanțele din mai, începutul lunii iunie aduce câteva zile libere atât pentru angajații din sectorul bugetar, cât și pentru cei din sectorul privat. Guvernul României a adoptat o decizie prin care a fost stabilită o „punte” între 1 iunie și weekendul de Rusalii. Cine poate însă să își ia aceste zile.
În acest an, Rusaliile vor cădea pe 4 și 5 iunie (duminică și luni), aceste zile fiind declarate libere conform legislației.
De asemenea, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, este o zi liberă legală și, în plus, cade într-o zi de joi.
Din acest motiv, Guvernul a decis, în urma unei votări la începutul anului, să se facă o „punte” între 1 iunie și weekendul de Rusalii.
Astfel, elevii și anumiți angajați bugetari vor beneficia de o zi liberă și în ziua de vineri, 2 iunie, cu condiția ca activitățile și cursurile programate pentru acea zi să fie recuperate ulterior, în altă zi. Pentru mulți dintre români, minivacanța va fi de 5 zile, începând de joi, 1 iunie, și până luni, 5 iunie, inclusiv.
Totuși, există sectoare în care ziua de vineri, 2 iunie, va fi o zi lucrătoare, iar un exemplu în acest sens este Poșta Română.
Vezi și: 2 iunie, zi liberă pentru bugetari. Cine beneficiază de întreaga minivacanță de 5 zile
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
14 – 17 aprilie — Paște ortodox 2023
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
Ai mai putea citi și: Prognoza meteo 29 mai – 26 iunie a fost actualizată. Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii