Angajații din învățământ vor putea intra în posesia unor vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de ministrul Ligia Deca, informează Edupedu.ro.
Mai exact, este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024. Cei care vor primi tichetele de vacanță sunt angajații din acest domeniu care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.
Astfel, ordinul modifică anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru perioada 2023 -2026.
Ai mai putea citi astăzi: Bilete de avion către Londra cu 600 de lei. Cât costă să vizitezi cele mai importante orașe din Marea Britanie
După alineatul (6) al articolului 3, se introduc două noi alineate, mai exact alin.(7) si (8) ce are următorul cuprins:
„(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.
(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.”
Alineatul (5) din artoclul 4 se modifică, după cum urmează:
„(5) Personalul angajat cu mai mult de o normă/post beneficiază de vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 de lei/an, în condiţiile prezentului articol.”
Sumele de bani oferite sub forma unor vouchere de vacanță vor fi supuse impozitării.
De asemenea, alineatul (6) din articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”
Și alineatul (8) din același articol se modifică, astfel:
„(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”
Vezi și alte știri: CFR Călători dă startul programului estival. Cum vor circula „Trenurile Soarelui” spre litoralul românesc în vara 2024