APIA oferă ajutor financiar pentru o categorie de fermieri! Aceștia vor primi 230 de euro/hectar, dacă îndeplinesc anumite condiții.
În acest sens, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit mai multe scheme noi de plată derulate în acest an. Printre acestea, se numără și intervenția PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit – porumb pentru siloz. Prin intermediul acestei subvenții oferte, Ministerul Agriculturii pune la dispoziția fermierilor din sectorul zootehnic care își produc propriile furaje un ajutor financiar considerabil, conform informațiilor transmise de AGRO TV.
Astfel, subvenția pentru porumbul siloz va fi acordată fermierilor într-un cuantum de aproape 230 de euro/hectar. Totuși, doar fermierii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate vor putea primi banii. Printre condițiile impuse se numără și obligativitatea deținerii a cel puțin 3 vaci în exploatație, dar și realizarea unei cantități de 18 tone de porumb pentru siloz la hectar.
„Condiția este ca fermierul care solicită sprijin trebuie să aibă minim trei UVM (Unitatea Vită Mare), în exploatație să realizeze o producție de minim 18 tone de porumb siloz la hectar, ceea ce este foarte ușor de realizat. Cuantumul este undeva la 230 euro pe hectar.
Și această schemă începând cu 2024 vine cumva în sprijinul fermierilor care activează pe zona de zootehnie. Știm cu toții, cel mai afectat șeptel este cel din sectorul bovine, cu o scădere drastică în ultimii ani”, a declarat directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, pentru publicația locală Zi de Zi.
Ai mai putea citi: Cum se va calcula salariul minim. Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră pentru românii care se tem că vor avea venituri mai mici
Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat că anul 2024 a fost un an avantajos pentru fermierii din țara noastră. Astfel, conform explicațiilor acestuia, ei au beneficiat de o finanțare mult mai mare din partea statului față de anul precedent. Subvențiile și granturile acordate în acest an au atins suma de 4 miliarde de euro, conform sursei citate.
„Este pentru prima oară când Guvernul României a alocat 2% din PIB-ul României pentru agricultură. Vreau să vă spun că anul acesta, subvențiile de la Uniunea Europeană, sprijinul pe care noi îl dăm ca și granturi pentru fermieri din vegetal, zootehnie și legumicultură reprezintă 4 miliarde de euro. Este aproape cu 1,3 miliarde de euro mai mult decât în anul 2023”, a declarat Florin Barbu.
Vezi mai multe știri: Trucul la care poți apela pentru a economisi aproape 7.000 de lei într-un singur an. Ce este și cum funcționează provocarea celor 52 de săptămâni