- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de pensionari a căror pensie crește și cu 90% în perioada următoare. Lista celor ce se încadrează

13 Oct, 21:50 • Andrei Ene
Există anumite categorii de pensionari ale pensii vor crește cu procente care pleacă de la 40% și ajung la 90% în anumite cazuri. Pensionarii trebuie să cunoască aceste prevederi pentru a vedea dacă se încadrează, deciziile urmând să aibă loc în perioada următoare.
Categoria de pensionari a căror pensie crește și cu 90% în perioada următoare. Lista celor ce se încadrează

Venitul pensionarilor va crește cu procente care se încadrează între 40% și 95% conform unui document ajuns pe masa parlamentarilor după mai multe propuneri ale sindicatelor, conform Newsweek.

Pensia poate crește cu 90% pentru această categorie de pensionari

Documentul care urmează poate fi crucial pentru un număr mare de pensionari din țara noastră deoarece, în cazul în care este aprobat, poate duce la creșteri mari de pensii.

Categoria la care se referă documentul este cea a pensionarilor care au muncit în grupele I și II de muncă, dar și în condiții grele sau speciale de muncă.

Pensionarii care au grupe de muncă sunt nemulțumiți deoarece punctajul pentru anii pe care i-au petrecut în grupa I sau grupa II de muncă nu a fost crescut la recalcularea pensiilor.

De aceea, sindicatele au ținut să intervină pentru apărarea drepturilor pensionarilor, astfel că au propus ca punctul lunar de pensie să fie majorat cu procente care sunt cuprinse între 40 și 95%, în funcție de anii de muncă sau grupă.

Momentan, propunerea este blocată din cauza unor motive financiare, deoarece efortul bugetar al recalculării trece de 2,5 miliarde de lei, însă există posibilitatea ca aceasta să primească undă verde de-a lungul campaniei electorale.

Creșterile pe categorii

Conform proiectului, se dorește majorarea punctajului lunar al pensionarilor care au grupa a II-a cu 40%. Referitor la punctajele anuale ale pensionarilor care au desfășurat activități în grupa I de muncă sau în condiții speciale, punctajele se vor majora :

Cu 95%, dacă pensionarii au muncit în : cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiații

Cu 75%, dacă pensionarii au muncit în :

  1. Activitățile din industria de armament referitoare la : fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unitățile de producție a explozivilor, precum și fabricarea nitrocelulozelor și a celuloidului în aceleași unități de producție a explozivilor; fabricarea munițiilor și a elementelor de muniții (locurile de muncă în care se execută operații cu exploziv de inițiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum și locurile de muncă în care se execută operații cu explozivi aromatici, la care angajații vin în contact direct cu aceștia); operații de distrugere a munițiilor încărcate și a elementelor de muniții încărcate, a pulberilor, a explozivilor și a produselor pirotehnice; delaborarea munițiilor și a elementelor pirotehnice încărcate cu substanțe explozive sau incendiare;
  2. Sectorul construcțiilor navale referitoare la : control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/ demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj;
  3. Activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune
  4. Sectorul construcții mașini, în următoarele secții : turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile, în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forță, în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel, în turnătoriile de cuzineți; activitatea desfășurată de către ingineri, subingineri și tehnicieni în secțiile de producție respective;