- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de pensionari români care au tras lozul norocos. Încasează o pensie de peste 5.000 de euro pe lună

16 Oct, 23:33 • Stefan Simion
Noua lege a pensiilor ar fi trebuit să rezolve inechitățile din sistem, așa cum a declarat în repetate rânduri ministrul Muncii. Numai că, până în acest moment, aceste inechități nu au fost soluționate, în contextul în care există categorii de pensionari care încasează peste 5.000 de euro lunar de la stat. Dacă s-ar fi luat în calcul doar anii în care au contribuit la sistemul public, atunci pensia lor ar fi fost de aproximativ 3,5 ori mai mică.
Categoria de pensionari români care au tras lozul norocos. Încasează o pensie de peste 5.000 de euro pe lună

Acești pensionari care încasează venituri de lux de la stat sunt magistrații, 5.665 la număr. Mai bine de jumătate dintre ei, adică peste 3.000, nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii. În luna septembrie 2024, Casa de Pensii a publicat informația potrivit căreia cei 5.665 de foști magistrați au încasat, în medie, suma de 25.166 de lei, adică peste 5.000 de euro.

Categoria de pensionari români care încasează o pensie de peste 5.000 de euro pe lună

Dacă ar fi încasat o pensie bazată doar pe contributivitate, foștilor magistrați le-ar fi intrat în conturi, în medie, doar 7.272 lei în medie. Doar că, în baza Legii 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, acestei sume i se adaugă încă 21.896 lei, rezultând o pensie specială medie de peste 29.000 de lei sau 5.033 euro.

pensionari

Pensiile speciale ale magistraților, actualizate automat atunci când cresc salariile magistraților activi

La începutul verii, Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor referitoare la pensiile speciale ale magistraților. Potrivit normelor aprobate:

  • cei pensionaţi înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 282/2023 îşi păstrează drepturile conform reglementărilor anterioare, aplicându-se aceleaşi reguli pentru cererile depuse înainte de această dată
  • se va realiza recalcularea pensiilor pentru cei pensionaţi până la 1 ianuarie 2024, cu majorarea pensiei cu 1% pentru fiecare an peste 25 de ani vechime
  • se va face actualizarea automată a pensiilor când creşte indemnizaţia magistraţilor activi

Citeste si Sumele ireale pe care le primesc beneficiarii de pensii speciale. CNPP anunță noile câștiguri

Ce pensii încasează foștii angajați SRI și MAI

În ceea ce-i privește pe foștii angajați SRI, pensiile acestora se învârt în jurul valorii de 3.000 de lei. Casa de Pensii Sectorială a SRI a plătit, în luna septembrie, pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș pentru 13.254 de beneficiari. 966 de pensionari au încasat o pensie brută mai mică de 3.000 lei, iar alți 12.288 beneficiari au încasat o pensie brută mai mare de 3.000 lei.

Cea mai mare pensie militară netă plătită de Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații este în cuantum de 26.175 lei, stabilită ca urmare a punerii în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive, iar cea mai mică pensie militară netă plătită de instituția noastră este în cuantum de 115 lei”, a precizat SRI pentru HotNews.ro

În ce privește foștii angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Casa de Pensii Sectorială a MAI a achitat pensii de stat mai mici de 3.000 lei unui număr de 14.699 beneficiari, în timp ce pentru 98.406 beneficiari pensiile achitate sunt mai mari de 3.000 de lei. Cea mai mare pensie din MAI depășește 4.000 de euro.

Începând cu pensiile virate în luna octombrie 2024, cele care nu depășesc 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate.

Citeste si Pensii MAPN. Ce pensie are cel mai bine plătit pensionar din Armată

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult