În urmă cu o lună, Marcel Ciolacu a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă reducerea impozitării pe muncă s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2024.
“Nu se poate de la 1 ianuarie şi am anunţat acest lucru. Am zis că este primul lucru pe care îl are în vedere, după ce vedem execuţiile până la sfârşitul anului şi execuţia, în primul rând, pe primul trimestru al anului 2024. Avem în vedere în coaliţie şi am discutat acest lucru în coaliţie, că impozitarea muncii este cea mai mare, este, în oglindă cu impozitarea capitalului.
Ca să înţelegem, peste tot în lume se impozitează capitalul. Noi avem cea mai mare impozitare pe muncă şi cea mai mică pe capital. Şi trebuie găsit echilibru, pentru că dacă nu găsim echilibru, vom crea crize sociale. Aşa se ajunge la crizele sociale. Acumularea de o parte a marilor averi şi sărăcirea în partea cealaltă şi discuţia interminabilă de ce mărim pensiile. Pentru că sunt cele mai mici, pentru că acei oameni nu mai pot trăi cu o pensie de 1.500 de lei. Şi acei oameni sunt bunicii şi părinţii noştri. Sunt cei care au construit această ţară”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit DC News.
În timp ce guvernul își propune să reducă povara fiscală, rămâne de văzut cum vor fi echilibrate aceste măsuri cu necesitățile bugetare ale țării. Fermierii și alte sectoare ale economiei așteaptă cu nerăbdare clarificări în această privință.
Deputatul Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială, și-a exprimat incertitudinea privind detaliile acestei propuneri, menționând că „dacă e vorba de impozit, probabil că se va merge pe soluții ca aceasta, ca impozitul pe venit să fie 0″.
Fermierii, un sector vital al economiei românești, privesc cu precauție aceste schimbări. Mulți se tem de posibilele concedieri și de impactul pe care aceste măsuri le-ar putea avea asupra afacerilor lor.
Solomon a menționat că „s-a reglementat un salariu diferențiat pentru construcții, agricultură și industrie alimentară care a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, anul acesta”, ceea ce a ajutat la păstrarea salariilor pentru angajați.
Totuși, există îngrijorări legate de ce se va întâmpla în primăvară, când activitatea agricolă se intensifică.
În ciuda promisiunilor de reducere a taxelor, există speculații și așteptări legate de posibile creșteri de taxe pentru a echilibra presiunea asupra bugetului public. Solomon a reiterat poziția premierului Ciolacu, care se opune creșterilor de taxe.