În unele domenii economice, munca de noapte este o necesitate, iar Codul Muncii stabilește cine și în ce condiții poate face acest lucru. O inițiativă recentă aduce modificări cadrului legislativ și stabilește că părintele singur dintr-o familie monoparentală nu va putea fi obligat să lucreze în timpul nopții. În prezent, această interdicție se aplică pentru tinerii sub 18 ani, femeile gravide, cele care tocmai au născut și celor care alăptează, arată Profit.ro.
După cum arată proiectul de lege din parlament, categoriile exceptate de la munca de noapte urmează să includă și persoanele singure din familiile monoparentale. Inițiatorii au prezentat o serie de motive pentru care un părinte dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte.
După cum arată nota de fundamentare a acestui proiect de lege, inițiatorii au oferit aceste motive pentru ca părinții singuri să nu mai fie obligați să facă muncă de noapte:
Te-ar putea interesa și: Schimbare istorică pe piața muncii. Simona Bucura Oprescu: „Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal”
Conform Codului Muncii, munca de noapte este definită ca fiind prestată între orele 22:00 și 06:00. Același act normativ definește salariatul de noapte în funcție de două criterii. Astfel, intră în această categorie românii care lucrează noaptea cel puțin 3 ore din activitatea zilnică sau cei pentru care munca de noapte în proporție de cel puțin 30% din activitatea lunară. Asta înseamnă că, nu orice activitate desfășurată în intervalul 22:00-06:00 este considerată automat muncă de noapte și că trebuie să fie îndeplinite și criterii cantitative ale timpului de lucru pentru ca angajatul să fie clasificat astfel.
alariatul de noapte poate beneficia de anumite avantaje pentru activitatea sa. Acestea includ fie compensarea prin timp liber plătit, constând într-un program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă pentru zilele în care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără a conduce la scăderea salariului de bază, fie compensarea printr-un spor salarial de 25% din salariul de bază, acordat pentru munca de noapte, dacă timpul lucrat în această perioadă constituie cel puțin 3 ore din timpul normal de lucru.
Citește și: Noi schimbări în Codul Muncii. Cum se va calcula vechimea în muncă pentru contractele de mandat