De la 1 ianuarie 2025, o categorie importantă de români rămâne cu 1.100 de lei mai puțin în buzunar dacă nu respectă anumite condiții. Este vorba despre fermierii care nu respectă normele de condiționalitate socială, inclusiv cei care angajează sezonieri.
Este vorba despre un proiect de act normativ care, în acest moment, se află în dezbatere publică, prin care se transpun în legislația din țara noastră prevederile Planului strategic PAC 2023-2027/
Regulile sunt precizate clar în Regulamentul European (Regulamentul (UE) nr. 2021/2115), care prevede anumite condiţii, începând cu 1 ianuarie 2025. Ele stipulează că fermierii ce primesc plăți compensatorii sau directe în materie de mediu, climă și bunăstarea animalelor de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) vor fi sancționați administrativ.
Citește și : România atinge un nivel record. Peste 5 milioane de români sunt angajați, în timpul mandatului lui Ciolacu
Cuantumul acestei subvenții APIA este aproximativ 230 de euro pe hectar cultivat, deci aproximativ 1.100 de lei. În plus, cuantumul subvențiilor va putea fi redus dacă nu se respectă cerințele legate de condițiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile.
De la 1 ianuarie 2025, fermierii vor primi subvenții din fondurile europene FEADR și FEGA numai dacă vor oferi angajaților, inclusiv celor sezonieri, garanții că se vor respecta condițiile de cazare.
Condițiile de muncă vor fi monitorizate iar fermierii trebuie să angajeze sezonierii cu măcar salariul minim. Ei vor trebui să le ofere sezonierilor acces la asistență medicală, în conformitate cu standardele legislației europene.
Fermierii români vor trebui să se asigure că au comunicat, printr-un contract de muncă transmis în primele șapte zile de activitate, condițiile de muncă în scris, pentru a-și primi subvențiile.
Ei vor trebui să asigure o perioadă de probă, să comunice modificările raportului de muncă doar sub formă de documente, să ofere condiții privind minima previzibilitate a muncii și, obligatoriu, să ofere formare profesională.
Citește și : Ciolacu aplică Referendumul! Vrea reducerea numărului de parlamentari
În plus, regulile stipulează că fermierii trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea și siguranța angajaților, inclusiv să prevină riscurile și să îi mențină permanent informați și să îi formeze continuu.
Unul sau mai mulți lucrători vor trebui să se ocupe de activitățile de sănătate și securitate, însă se pot ocupa de acestea și un serviciu extern competent.