- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de români care poate primi motorină GRATUIT. Cine beneficiază de ajutorul de 1.500 lei

05 Jun, 08:51 • Fundeanu Madalina
Anumiți români vor primi motorină gratis! Află cine poate beneficia de ajutorul de la stat de 1.500 de lei!
Categoria de români care poate primi motorină GRATUIT. Cine beneficiază de ajutorul de 1.500 lei

O anumită categorie de români poate beneficia de suma de 1.500 de lei pentru motorină. Banii vin ca un sprijin de la stat, conform Newsweek.ro.

Românii care primesc motorină gratis

Astfel, este vorba despre persoanele cu dizabilităţi. Acestea vor primi carduri electronice de carburant pentru transport. Cheltuielile asigurate în fiecare an pentru alimentarea cu carburant sunt  în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav și 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

Prin hotărârea de Guvern, se reglementează modalitatea de decontare a carburantului și acordare a bonurilor de carburant, pe suport hârtie și electronic.

Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de motorină se adaugă celorlalte metode alternative, cum ar fi bonurilor de carburant pe suport hârtie și decontării bonurilor fiscale de combustibil pentru alimentarea vehiculelor electrice, cu condiția ca autoturismul să fie în proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoţitorului.

Ai mai putea citi: Data la care benzina și motorina se scumpesc în România. Vara 2024 vine cu schimbări cruciale pentru șoferi

motorină
motorină

Cum se poate obține gratuit motorină de 1.500 de lei. Completarea și depunerea cererii

O altă metodă pentru persoanele care nu dețin autoturisme sunt biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul.

Dacă vrei să optezi pentru una dintre aceste variante. trebuie să faci o cerere scrisă, care va fi depusă electronic sau la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), de către persoana cu dizabilitate ori de către oricare din următoarele persoane:

  • reprezentantul legal,
  • asistentul personal,
  • asistentul personal profesionist sau însoțitorul,
  • părintele,
  • tutorele,
  • asistentul maternal
  • persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecție socială.

„Am fost informați de Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu dizabilități despre faptul că achiziționarea cardurilor de carburant privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va putea fi efectuată după obținerea de către unitățile emitente a unei autorizații de funcționare specifică, autorizată de Ministerul de Finanțe”, se arată într-un răspuns oficial.

Vezi mai multe știri: Ce șanse are România să intre și cu granițele terestre în Schengen în 2024? Cătălin Predoiu: „Luptăm în fiecare zi”