Categoria de români care primește carduri cu 5.000 de lei în 2024. Mai exact, cultivatorii de legume înscriși de anul trecut la cursul trecut în „Programul Tomata 2024” vor beneficia de a doua tranșă de fonduri din partea statului. Program are scopul de a încuraja producția de legume în spații protejate.
„Ar trebui să înceapă să primească banii. Ei sunt în perioada în care probabil au terminat de făcut valorificarea, au dus documentele care atestă valorificarea către Direcțiile Agricole Județene, se centralizează sumele de plată și o să înceapă să facă și plățile efective”, a transmis consultantul Andra Popescu.
Categoria de români care primește carduri cu 5.000 de lei în 2024. Procesul de efectuare a plății tranșei de o mie de euro pentru ciclul II al producției s-ar face în jur de 15 februarie, spun sursele neoficiale. Fermierii sunt nerăbdători să primească subvenția de o mie de euro.
Suma este pentru culturile din sere și solarii și va începe să fie virată de luna aceasta, prin Direcțiile Agricole Județene. Beneficiarii iau o mie de euro pentru fiecare o mie de metri pătrați de culturi în spații protejate. Statul își propune să susțină în acest fel producția de legume în extrasezonul toamnă-iarnă 2023-2024.
„DAJ Dolj în echipa cu personalul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj au fost în teren, în comuna Moțăței, pentru a verifica îndeplinirea condițiilor (Hotărârea de Guvern nr. 846/2023) de către fermierii care s-au înscris în Programul de minimis la legume Ciclu II”, a transmis DAJ Dolj, pe pagina de Facebook.
Inspecțiile sunt făcute, de regulă, pe baza unei notificări transmise de beneficiarii plăților în toate județele unde legumicultorii au depus cereri pentru suma de o mie de euro.
Citește și Ce produse prezente pe rafturile magazinelor din România sunt complet interzise în alte țări
„Directorul executiv al DAJ desemnează prin decizie echipe formate dintr-un reprezentant al DAJ, care, împreună cu reprezentantul APIA desemnat se deplasează în teren pentru stabilirea suprafeţei cultivate şi pentru evaluarea producţiei de legume înainte de recoltare, în baza notificării scrise transmise la DAJ de către beneficiari cu privire la începerea recoltării. Beneficiarii sunt obligaţi să transmită în scris notificarea cu cel puţin 10 zile înainte de recoltarea legumelor, prin e-mail, fax sau poştă. Echipele de control stabilesc suprafeţele cultivate şi evaluează producţia de legume înainte de recoltare, în baza notificării scrise transmise la DAJ de către beneficiari, întocmesc fişa pentru stabilirea suprafeţei cultivate şi pentru evaluarea producţiei de legume înainte de recoltare, fiind direct răspunzători de veridicitatea verificărilor. În cadrul fişei de evaluare, echipele de control menţionează dacă producţia estimată poate ajunge la maturitate până la data limită când se face valorificarea producției, respectiv intervalul 20 octombrie 2023-31 ianuarie 2024 inclusiv”, se precizează în Hotărârea de Guvern nr. 846/2023.