O categorie de români s-ar putea lovi de mari probleme începând chiar de luna viitoare. Salariile acestora ar putea fi tăiate, din momentul majorării salariului minim, care se aplică de la data de 1 iulie 2024, conform Cancan.ro.
De la 1 iulie 2024, salariul minim va suferi modificări, respectând astfel directiva UE. Această schimbare, pe de altă parte, ar aduce scăderea anumitor salarii. Începând cu această majorare a salariului minim la 3.700 de lei, anumite venituri lunare ar putea să scadă considerabil. În plus, unii dintre angajatori ar putea tăia anumite beneficii care sunt acordate angajaților.
Acest lucru s-ar putea întâmpla în situația în care pragul salarial până la care se oferă beneficii stagnează la 4.000 de lei. Guvernul României a adoptat, până în acest moment, o hotărâre care prevede majorarea salariului minim brut pe țară. Pe de altă parte, de curând, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat pe pagina oficială de Facebook noile date ale legii.
Salariul net se va mări cu aproape trei sute de lei. Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (CNIPMMR) a cerut Guvernului să crească nivelul beneficiilor extrasalariale la 4.400 de lei, cu scopuil de a nu renunța la oferirea tichetelor de masă către angajați.
În acest sens, s-ar lua în considerare mai multe variante, printre care se numără:
Ai mai putea citi: Seceta și canicula cresc prețurile de la raft! Se anunță scumpiri în lanț în 2024
Conform unui extras din pasajul prezent în Directiva UE 2022/2041, cap. II, referitor la salariile minimie legale, articolul 5 privind Procedura de stabilire a unor salarii minime legale adecvate arată că statele membre sunt obligate să respecte mai multe condiții.
„Criteriile naționale să includă cel puțin următoarele elemente:
(a) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;
(b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
(c) rata de creștere a salariilor;
(d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.
Fără a aduce atingere obligațiilor prevăzute la prezentul articol, statele membre pot folosi, în plus, un mecanism automat de ajustare a indexării salariilor minime legale, bazat pe orice criterii adecvate și în conformitate cu dreptul intern și practicile naționale, cu condiția ca aplicarea mecanismului respectiv să nu conducă la o scădere a salariului minim legal.
Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale.
În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.
Statele membre se asigură că se efectuează actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale cel puțin o dată la doi ani sau, în cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată cel puțin o dată la patru ani”, se arată în Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Vezi și: Vești importante pentru români! Data la care vor fi trimise deciziile de recalculare a pensiilor