Potrivit unei legi promulgate marți, 5 noiembrie 2024, de președintele Klaus Iohannis, o categorie de români va fi scutită de plata chiriei la stat. Mai exact, familiile sau reprezentanții legali ai minorilor sau adulților cu handicap accentuat nu vor mai fi nevoiți să achite chiria pentru locuințele deținute de stat, notează MediaFlux.
Legea modifică articolul 20, alineatul (4) din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, facilitând accesul la locuințe pentru aceste familii.
Citește și: Legea care schimbă destinul tinerilor de 18 ani: Obligația de a alege între armată sau civili!
Familiile sau reprezentanții legali ai minorilor sau adulților cu handicap accenuat vor fi scutiți de achitarea chiriei pentru locuințele deținute de stat, conform unei legi promulgate recent de președintele Klaus Iohannis.
Astfel, „familia sau reprezentantul legal, pe perioada în care are în îngrijire un minor ori un adult cu handicap accentuat, va beneficia de prevederile art.20 alin.(2) lit.b), și anume de scutirea de la plata chiriei pentru suprafețele locative cu destinație de locuințe deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale și care sunt în folosința acestor persoane”.
Promulgarea legii vine ca răspuns la nevoile speciale ale familiilor care au în grijă persoane cu handicap accentuat, oferindu-le sprijin financiar suplimentar prin eliminarea unei cheltuieli importante. Scopul acestei măsuri este acela de a susține familiile aflate în dificultate și de a reduce povara financiară generată de nevoile de îngrijire specializată și alte costuri aferente acestei responsabilități.
Inițiatorii acestei măsuri consideră că atâta timp cât Legea 448/2006 prevede că poate beneficia de scutirea de la plata chiriei adultul cu handicap accentuat, e “inechitabil și injust de a nu oferi acest drept și familiei sau reprezentantului legal al adultului (date fiind situaţiile când acesta nu își poate derula activităţile privind traiul), cât și familiei sau reprezentantului legal al unui copil cu handicap accentuat (raportat la faptul că un minor nu se poate îngriji singur, iar familia ori reprezentantul legal sunt nevoiţi a face eforturi deosebit de mari în vederea oferirii unui tratament, educaţiei etc)”, notează Avocat.net.