Recalcularea pensiilor din luna septembrie este un eveniment așteptat de mulți pensionari din România. 60% dintre aceștia așteaptă cu nerăbdare această lună, deoarece vor beneficia de recalcularea pensiilor, aducându-le creșteri considerabile în veniturile lunare, arată Antena 3 CNN.
Cu toate că vorbim despre un procent mic, doar 4% din totalul de 5 milioane de pensionari vor ajunge să primească o pensie de peste 5.000 de lei pe lună, cifrele nu trebuie ignorate. Aceste creșteri sunt rezultatul unei legi a pensiilor care vine în sprijinul celor care au muncit ani la rând pentru a-și asigura un trai decent în perioada de pensionare.
Te-ar putea interesa și: Simona Bucura-Oprescu, anunțul momentului pentru milioane de români. Cine primește un „bonus” la calcularea pensiilor
Pentru a înțelege mai bine impactul recalculării pensiilor, să luăm un exemplu concret. Să presupunem că o persoană a ieșit la pensie în 2020 cu o sumă lunară de 2.700 de lei, când punctul de pensie era mai mic, în valoare de 1.260 de lei. Astfel, punctajul său mediu anual este de 2,1.
Cu ajustarea punctului de pensie la 2.054 de lei începând cu 1 ianuarie 2024, acest pensionar ajunge acum să primească o pensie de 4.400 de lei. Însă recalcularea îi va aduce o creștere importantă. De ce? Pentru că, deși nu a lucrat o perioadă foarte îndelungată, doar 36 de ani, a avut un salariu ridicat și a plătit contribuții mari.
Cu un număr mare de puncte acumulate, 70,5, și beneficiind de puncte de stabilitate, pensionarul se află într-o poziție favorabilă. Calculul final duce la o pensie brută de 6.100 de lei. Cu toate acestea, este important de reținut că se aplică un impozit de 10% din ce depășește suma de 2.000 de lei, adică 400 de lei, rezultând o pensie netă de 5.700 de lei.
Un aspect ce îl ajută pe acest pensionar este indicele de corecție mic pe care îl deține. De obicei, un indice de corecție mic aduce o creștere mai semnificativă a pensiei, consolidând astfel siguranța financiară în perioada de pensionare.
VPR x Numărul total de puncte.
VPR este 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.
Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Trebuie precizat că punctele de stabilitate se acordă astfel: 0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți și 0,75 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți.