Conform proiectului, angajații din domeniul Culturii, Sănătății, ONRC, ministere, Guvern, primării, case de pensii, ANOFM, ANPIS, Inspecția Muncii și alte instituții de stat vor beneficia de creșteri salariale de 10%, raportate la nivelul lunii decembrie 2023. Aceste majorări vor fi implementate în două tranșe, în iunie și septembrie 2024.
Impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la 1,127 miliarde lei, sumă care va fi acoperită din taxe, impozite și contribuții. Nota de fundamentare a proiectului de OUG precizează că sunt vizate mai multe familii ocupaționale de funcții bugetare, inclusiv personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii și personalul din administrația publică locală.
Proiectul mai prevede că personalul agențiilor județene pentru protecția mediului și agenției pentru protecția mediului municipiului București va beneficia de salarizare corespunzătoare funcțiilor publice de stat prevăzute la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
„Se va reglementa posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziția de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană. Se va înființa Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului Muncii și Solidarității Sociale, ministrului Finanțelor și ministrului Justiției, pentru soluționarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situațiilor semnalate și pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială”, se arată în document, potrivit Adevarul.
Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor explică faptul că demersul vine în contextul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 128/2023, care a prevăzut majorări salariale în sistemul național de învățământ și a stabilit nivelul de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual din diverse servicii publice deconcentrate.
În ceea ce privește instituțiile prefectului, salariile pentru funcționarii publici și personalul contractual, cu excepția anumitor servicii, vor fi stabilite la nivelul celor prevăzute pentru Secretariatul General al Guvernului, fără a depăși salariile din structurile supraordonate.
„În această etapă, se constată încă diferențe salariale manifestate între funcții din administrația publică centrală și unele structuri subordonate ale acestora din teritoriu și prin raportare la complexitatea muncii exemplifică prin agențiile județene pentru protecția mediului și agenția pentru protecția mediului municipiul București. De asemenea, a fost analizat nivelul de salarizare a personalului din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrative-teritoriale cu până la 20.000 de locuitori, raportat la nivelul de salarizare din administrația publică locală. Din această perspectivă se impune recunoașterea principiului importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceste categorii de personal bugetar”, se precizează în Nota de fundamentare.