- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoriile de români scutite de la plata contribuţiilor sociale pentru concedii medicale. Proiectul a trecut de Senat

29 Apr, 21:45 • Fundeanu Madalina
Românii care vor fi scutiți de plata contribuțiilor sociale pentru concedii medicale. Senatul a adoptat proiectul în acest sens.
Categoriile de români scutite de la plata contribuţiilor sociale pentru concedii medicale. Proiectul a trecut de Senat

Proiectul care prevede scutirea de la plata contribuțiilor sociale pentru concedii medicale a fost adoptat de Senat. Iată care sunt românii vizați, conform informațiilor transmise de News.ro.

Românii care vor fi scutiți de plata contribuțiilor sociale pentru concedii medicale

Senatul a adoptat, luni, 29 aprilie, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concedii medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă.

Ordonanța de Urgență adoptată mai spune că va fi percepută Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) doar pentru concedii medicale în cazul bolilor obişnuite, a celor care impun carantina şi reducerea cu 25% a timpului de lucru, iar în rest, toate celelalte indemnizaţii de concediu medical sunt scutite de CASS. Propunerea legislativă se află în procedură de urgenţă în parlament, iar decizională e Camera Deputaţilor.

Ai mai putea fi interesat și de: Suprataxa pe concedii medicale, eliminată doar parţial. Un angajat cu 5.000 de lei brut poate pierde 177 de lei pe zi

concedii medicale
concedii medicale

Ordonanță de urgență conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate, acestea fiind comunicate în ședința de Guvern din data de 4 aprilie.

„România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenţie este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut. Este un sprijin pe care îl extindem până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro, din fonduri europene”, a subliniat Marcel Ciolacu la începutul lunii.

Astfel, este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Vezi mai multe știri despre: Angajații români și-au luat concedii medicale pe bandă rulantă: peste 8 milioane de concedii medicale au fost acordate anul trecut

Urmărește Daily Business pe Google News