Legea pensiilor va aduce schimbări importante la veniturile românilor. Cei care au muncit mulți ani vor fi cei mai avantajați
Începând cu data de 1 septembrie pensionarii vor vedea dacă noua formulă de calcul le va aduce sau nu beneficii bănești. De asemenea, tot în septembrie, unii pensionari trebuie să depună la casele teritoriale de pensii un document crucial pentru viitorul pensiei lor, și anume certificatul de viață. Acest lucru va trebui făcut de două ori pe an, iar în caz contrar pensie nu se va mai livra pensionarului în cauză.
Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarul nerezident aflat în plată are obligația de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viață.
„Nu este un instrument introdus acum. Este un instrument de verificare administrativă prin certificatul de viață. Pentru cei care sunt autoritățile teritoriale competente să plătească dreptul de pensie să știe dacă omul mai este în viață sau dacă este în țara respectivă. Este un instrument care exista și în legile anterioare. Acum, prin această lege și prin Ordinul de ministru s-a modificat puțin, s-a dat un model de certificat de viață care să fie completat în limba română”, a declarat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii și Solidarității Sociale.
Autoritățile spun că pensiile vor fi livrate la timp în septembrie, chiar dacă emiterea deciziilor cu veniturile recalculate a fost reprogramată.
„Faptul că primele decizii sunt gata, repartiția acestor decizii demontrează determinarea autorităților de a implementa legea și de a face plățile începând cu data de 1 septembrie, această primă etapă a recalculării”, a mai spus Marius Budăi.
De asemenea, persoanele care au muncit mai puțin de 25 de ani nu mai beneficiază de bonusuriile venite prin acele punte de stabilitate.
„Aceste puncte de stabilitate au fost introduse în această lege pentru a rezolva acea problemă cu cei care au muncit 30-35 de ani, față de cei care au muncit doar 15 ani cu stagiu minim de cotizare pentru a deschide dreptul la pensie și pentru a încuraja munca. Este o lege care cuprinde în interiorul ei acest element de noutate care vine să încurajeze munca decât stagiul minim de cotizare”, a mai spus fostul ministru.