- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți ani va trebui să muncești pentru a achita un apartament cu 2 camere cumpărat într-un bloc vechi

05 Sep, 09:24 • Bumbeneci Diana
Noi calcule. Câți ani va munci un român cu salariul minim ca să achite un apartament cu 2 camere, într-un bloc vechi, cumpărat la prețurile din prezent.
Câți ani va trebui să muncești pentru a achita un apartament cu 2 camere cumpărat într-un bloc vechi

În România, locuințele sunt tot mai greu de cumpărat din cauza prețurilor în continuă ascensiune. Majorarea TVA, cerea mare şi oferta în scădere, din cauză că nu se mai construiește în marile orașe, creşterea salariilor şi inflaţia sunt principalele motivele care au dus la scumpiri pe piaţa imobiliară.

Apartamentele cu două camere, la prețuri fără precedent

Spre exemplu, în cazul unui mic apartament cu doar două camere, într-un bloc vechi din București, un român care este plătit cu salariul minim pe economie ar trebui să muncească aproape şapte ani şi fără să mai aibă vreo altă cheltuială în afară de rata lunară.

Pentru Cluj-Napoca este nevoie de salariile pe zece ani. Iar creşterea preţurilor la locuinţe în ţara noastră depăşeşte media europeană.

Citește și: Decizie ANAF pentru românii care vor să cumpere un apartament sau o casă în 2024. Ce document nou trebuie să obțină

apartamente în blocuri vechi din București
apartamente în blocuri vechi din București

În fiecare an, preţurile de vânzare ale locuinţelor au crescut cu 5,5 la sută, în timp ce media la nivel european este de 1,3 la sută. Cel mai mult s-au majorat preţurile locuinţelor noi. În România, prețul de vânzare la locuințele noi s-a majorat în ultimul an cu 11,9%, aproape dublu față de media europeană de 6,4%, conform datelor Eurostat din trimestrul I 2024.

Datele mai scot în evidență faptul că în perioada 2022-2024 prețul la locuințele noi din România a înregistrat un ritm de creștere anual de 10,3%, de șase ori mai mare decât al locuințelor existente.

Situația nu este prea bună nici în cazul persoanelor care caută chirie. Prețurile cresc sub presiunea cererii mari, în special în orașele universitate, pe fondul începutului de an universitar.

Dacă o garsonieră din București putea fi închiriată cu un preț mediu de 300 euro/lună în 2023, cifra a crescut la aproximativ 340 euro/lună în prezent. Apartamentele de două camere din zonele centrale se închiriază, în câteva zile, la prețuri de 600-650 euro/lună.

Tineretului – Timpuri Noi este o zonă cu prețuri de 500 euro/lună. Opțiuni mai atractive ca buget sunt Militari – Gorjului – Lujerului – Uverturi și Drumul Taberei, cu 400 euro/lună.

Vezi și: Topul orașelor unde este cel mai ușor să iei un împrumut când vrei să cumperi un apartament

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult