România a cheluit de la declanșarea războiului din Ucraina, nici mai mult nici mai puțin de 400 de milioane de lei. Din cei 400 de milioane de lei, jumătate s-a alocat programului 50/20. Mai exact, vorbim de 50 de lei oferiți pentru cazare și 20 de lei pentru mâncare, bani oferiți zilnic pentru un singur refugiat.
De asemenea, alți 3,8 milioane au fost alocați pentru taberele temporare de refugiaţi şi asistenţă umanitară. Din cei 400 de milioane, 204 milioane au fost cheltuiți pentru finanțarea cheltuielilor cu utilitățile de primă necesitate pentru locațiile stabilite de Comitetele județene pentru situații de urgență, iar un total de 88 de milioane reprezintă costul aferent cazării și mâncării refugiților. Guvernul dorește să pună în practică măsura luată de Polonia. Mai exact, oamenii vulnerabili din Ucraina să plătească între 50% şi 75% din costuri.
Vizate în acest moment sunt orașe precum Constanța și București, despre care senatorul spune că au existat abuzuri în ceea ce privește banii pentru refugiați. De cealată parte, deputatul PNL Mircea Feche este de părere că populația vulnerabilă din Ucraina poate plăti măcar o parte din costurile pe care le suportă România.
,,Văzând însă toate aceste imagini cu, de cele mai multe ori cu mame care împreună cu copiii lor au fugit din calea războiului și războiul se pare că este departe de a se termina, cred că până la urmă guvernul poate să analizeze în ce măsură ne mai permitem să susțină acest aceste cheltuieli. Însă, în același timp, eu m-aș aș bucura să reușim să le putem asigura pentru o perioadă cât mai lungă”, a mai spus deputatul PNL Mircea Fechet, conform Antena 3 CNN.