Mai multe categorii de muncă și perioade din viața unui angajat nu sunt considerate contributive când vine vorba de recalcularea pensiilor, iar acest lucru duce la pierderi financiare considerabile petru persoanele afectate.
Spre exemplu, un român care a muncit numai 21 de ani cu carte de muncă va trece printr-un moment dificil în privința valorii pensiei. Legea pensiilor spune că pentru 21 de ani de activitate pensia nu crește după recalculare, dar beneficiul financiar rămâne limitat.
Citește și Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”
Așadar, în astfel de situații, recalcularea pensiilor nu aduce niciun punct de pensie suplimentar. Practic, pensia rămâne la același nivel stabilit inițial, fără nicio creștere. Pentru fiecare an suplimentar de muncă, începând de la 26 de ani în sus, se dau puncte de pensie care cresc valoarea. Totuși, pentru 21 de ani de muncă, nu se aplică acest lucru.
Pensia are legătură cu numărul de puncte de pensie strâns în anii de activitate. Punctajul se calculează ținând cont de venitul angajatului în comparație cu salariul mediu pe economie din acea perioadă. O persoană poate primi un număr minim de puncte pentru 21 de ani de muncă, însă punctajul nu se schimbă după recalculare fiindcă nu se încadrează în pragurile ce ar aduce beneficii în plus.
Spre exemplu, dacă un român are punctaj de 10 puncte de pensie, după 21 de ani de activitate, valoarea pensiei se calculează în funcție de valoarea punctului de referință, care e de circa 81 de lei în momentul de față.
Recalcularea pensiilor vine cu beneficii în momentul de față doar pentru cei ce au muncit peste 26 de ani. Până atunci, românii care au muncit între 20 și 25 de ani nu beneficiază de creșterea pensiei. Cine a lucrat doar 21 de ani rămâne cu aceeași pensie după recalculare, lucru care nu-i bucură prea tare pe pensionari, care au sperat că situația lor financiară s-ar îmbunătăți.
Pensionarii care au 36 de ani de muncă în spate sau mai mult pot spera la o creștere uriașă a pensiei. Spre exemplu, cei care au lucrat 40 de ani primesc în plus 911 de lei, iar cei cu 45 de ani de muncă primesc până la 1.316 lei.
Citește și Amnistie fiscală și bonificații generoase. Boloș: „Este un semn de respect”