- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani scot românii din buzunar fără să știe pentru campania electorală a celor mai cunoscuți politicieni! Până acum au fost cheltuite peste 6 milioane de euro

22 Aug, 10:33 • Cornel Ghimeșan
Suntem în plin an electoral, unul dintre cele mai intense din istorie, iar politicienii sunt pregătiți cu toate armele pentru a „pune mână” pe pozițiile pe care le țintesc. Totuși, campania electorală este susținută din bani publici, iar cheltuielile sunt uriașe.
Câți bani scot românii din buzunar fără să știe pentru campania electorală a celor mai cunoscuți politicieni! Până acum au fost cheltuite peste 6 milioane de euro

În contextul alegerilor prezidențiale din România, care sunt programate pentru data de 24 noiembrie, marile partide politice se află în plină desfășurare a campaniei electorale. Pentru a-și asigura un electorat numeros, partidele apelează la diverse metode de promovare pentru a câștiga notorietate. Una dintre principalele tehnici folosite de politicieni pentru a atrage atenția publicului sunt panourile publicitare uriașe, amplasate în locuri strategice și foarte vizibile.

Citește și: Este anunțul momentului pentru românii care vor să viziteze Salina Praid. Ce prețuri sunt pentru restul anului 2024

Totuși, există un aspect de care foarte multă lume uită, banii cheltuiți pe spatele acestor campanii electorale nu sunt suportate de membrii de partid, ci sunt finanțate din bugetul public, ceea ce înseamnă că fiecare cetățean contribuie fără să fie conștient de acest lucru, în mod indirect, prin taxe și impozite, la aceste cheltuieli.

Aceste sume se ridică la valori impresionante, greu de imaginat de oamenii de rând, ar fi putut fi utilizate pentru rezolvarea unor probleme reale din infrastructura națională, cum ar fi modernizarea școlilor care încă au toalete în curte, reabilitarea spitalelor sau repararea drumurilor deteriorate.

Câți bani se cheltuie pe campania electorală

Unul dintre cele mai vizibile exemple este campania Elenei Lasoni, lidera USR și primar al municipiului Câmpulung Muscel. Aceasta a solicitat amplasarea a nu mai puțin de 683 de panouri publicitare, plasate pe clădiri mari și vizibile. Conform informațiilor disponibile, costurile totale, incluzând producția, montarea și închirierea spațiilor publicitare, s-au ridicat la 1,5 milioane de euro. Aceste panouri au fost instalate începând cu 24 iulie și vor fi menținute până pe 8 noiembrie, în conformitate cu prevederile legale.

Pe de altă parte, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a ales o abordare diferită. Liderul partidului, George Simion, a preferat să se întâlnească direct cu cetățenii din întreaga țară, evitând astfel cheltuielile mari asociate cu publicitatea pe panouri. Cu toate acestea, AUR a alocat 450.000 de euro pentru închirierea panourilor în primele două luni ale campaniei și estimează o cheltuială suplimentară de 300.000 de euro până în luna noiembrie.

În total, sumele cheltuite doar de aceste trei partide pentru publicitatea electorală se ridică la 6,75 milioane de euro, un cuantum considerabil care ridică întrebări cu privire la prioritățile alocării resurselor publice în an electoral. Legea permite acestor cheltuieli în perioada electorală, un precedent similar fiind întâlnit și la alegerile locale și prezidențiale din 2019.

Cetățenii români sunt chemați la urne pe 24 noiembrie pentru primul tur de scrutin și, în cazul unui al doilea tur, pe 8 decembrie. După două mandate succesive, actualul președinte, Klaus Iohannis, își va încheia mandatul, neavând dreptul la o nouă candidatură.

Citește si: Declinul giganților industriali români. Miile de concedieri au dus la oprirea definitivă a activității

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult