Românii nu mai ajung atât de ușor să își cumpere un apartament în cele mai mari orașe din țară. Iată cât a ajuns să coste un metru pătrat, a transmis economedia.ro.
În luna iunie, prețul pe metru pătrat al apartamentelor noi a crescut cu 2%, comparativ cu anul anterior, în schimb, prețul apartamentelor vechi a crescut cu 3%, potrivit celor mai noi date de pe Storia.ro.
De asemenea, românii au fost interesați și au vizualizat cu 5% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente de vânzare, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.
În București, pentru un apartament nou, un român trebuie să scoată din buzunar 1.490 de euro/metru pătrat, având o scădere de 2% față de luna iunie 2022 și de 3% față de luna anterioară. Pentru un apartament vechi, prețul pentru un metru pătrat a fost de 1.611 euro, fiind relativ similar cu cel de anul trecut și luna trecută.
În Cluj-Napoca, pentru un apartament nou, prețul pentru un metru pătrat este de 2.488 euro/metru pătrat, similar cu cel din luna anterioară. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 5%. Totuși, apartamentele vechi au avut un preț mai scăzut, prețul de cerere a fost de 2.398 de euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut.
În Iași, prețul de cerere pe metru pătrat al apartamentelor noi a crescut, în medie, cu 4% în luna iunie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.412 euro. În același timp, pentru apartamentele vechi prețul de cerere a ajuns la 1.418 euro/metru pătrat, cu 9% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
În Timișoara, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.499 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. Apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.429 euro/metru pătrat, cu 2% mai mare față de aceeași lună a anului trecut.
În Brașov, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a crescut în luna iunie a.c. cu 11% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 1.940 euro/metru pătrat. De asemenea, prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 5% față de anul trecut și au avut, în iunie, un preț mediu de cerere de 1.587 euro/metru pătrat.
În Sibiu, prețul mediu de cerere al apartamentelor noi a scăzut cu 2% față de aceeași lună a anului trecut și a ajuns la 1.262 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu au avut un preț de cerere mai ridicat și au fost listate pe platformă cu un preț mediu de 1.455 de euro/metru pătrat.
În Constanța, în luna iunie, apartamentele noi au avut un preț de cerere de 1.719 euro/metru pătrat, cu 9% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut. În schimb, prețul mediu al apartamentelor vechi a ajuns la 1.541 euro/metru pătrat, cu 6% mai mare decât în iunie 2022.
În Oradea, prețul mediu de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea, în iunie a.c., a fost de 1.508 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.328 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.
În Craiova, în iunie, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.485 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.456 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât în iunie 2022.
Alte articole: Ce tip de apartamente sunt cele mai căutate de chiriaşi în Bucureşti şi cele mai mari oraşe din ţară