Peste șapte milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii, un sistem obligatoriu, nu au făcut niciodată verificări online pentru a afla cât de mulți bani s-au acumulat în conturile lor. Doar în anul precedent, Pilonul II a efectuat plăți de aproape un miliard de lei către persoanele care au ieșit la pensie. A fost anul cu cele mai mari plăți efectuate de la înființarea acestui pilon, în 2008. Începând cu 1 ianuarie, contribuția la pensia privată obligatorie a crescut la 4,75% din salariul brut, transmite Euronews.
Majoritatea salariaților români nu sunt familiarizați cu procedura de verificare a sumelor acumulate în Pilonul II de pensii. Totuși, acest proces este extrem de simplu. În cazul în care nu știți în ce fond de pensii este gestionată pensia privată obligatorie, puteți afla aceste informații de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară. Trebuie doar să introduceți numele, prenumele și CNP-ul, iar răspunsul va fi furnizat imediat. Alternativ, pe site-ul asociației administratorilor de fonduri, puteți selecta unul dintre cei șapte administratori. În absența unui cont, va trebui să reintroduceți datele personale, iar apoi veți primi pe email datele de conectare, permițându-vă să verificați suma acumulată în contul dumneavoastră.
Te-ar putea interesa și: Tot mai mulți români pun bani deoparte pentru pensii private. Numărul celor care investesc în Pilonul III a crescut cu 83.000 doar în 2023
Conturile de pensii private obligatorii ale românilor conțin aproximativ 127 de miliarde de lei. În medie, fiecare salariat a acumulat lunar, anul trecut, aproximativ 270 de lei în Pilonul II. Se estimează că nivelul contribuției lunare va depăși anul acesta suma de 350 de lei în fiecare lună, conform estimărilor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Nu fiecare român contribuie automat la Pilonul II, în special aproximativ un milion de persoane active în domenii precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Din acest grup, doar cei din domeniul IT au posibilitatea de a solicita angajatorului lor să contribuie voluntar la Pilonul II, dar unii dintre ei susțin că nu văd avantajul în acest demers.
Acești bani pot fi folosiți atunci când ajungeți la vârsta pensionării, iar fondurile pot fi transmise moștenitorilor în caz de deces al titularului care a contribuit la pensia privată obligatorie. Beneficiarii au opțiunea de a primi suma totală acumulată în Pilonul II o singură dată sau sub formă de plăți lunare pe o perioadă de cel mult cinci ani. În anul precedent, majoritatea celor care s-au pensionat au ales să încaseze întreaga sumă acumulată în Pilonul II printr-o singură tranșă.
Citește și: Vești bune pentru 8 milioane de români! Pilonul II de pensii a înregistrat cel mai bun an din istoria sa