- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani vor primi românii în mână după majorarea salariului minim, la 3700 lei brut

24 May, 11:59 • stefan.vlad
Câți bani vor primi românii în mână după majorarea salariului minim. Recent, după consultările cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis un comunicat de presă în care a anunţat faptul că salariul minim se va majora, de la 1 iulie, la 3.700 de lei brut.
Câți bani vor primi românii în mână după majorarea salariului minim, la 3700 lei brut

Câți bani vor primi românii în mână după majorarea salariului minim. „Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului.

Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie.

Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici„, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Câți bani vor primi românii în mână

În cadrul întâlnirii au fost discutate și alte teme, precum asigurarea forței de muncă, atragerea banilor puși la dispoziția României prin Planului Național de Redresare și Reziliență și decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie.

Șeful Executivului a discutat împreună cu partenerii de dialog social contextul și efectele majorării salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024.

Aceasta va reprezenta o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200 de lei se va menține până la sfârșitul anului.

Citește și: Doar 1 din 3 firme din România fac angajări cu salariul „la vedere”. Care sunt domeniile în care se câștigă cel mai bine?

Românii care primesc 900 de lei în plus la salariu

În România ar trebui implementat salariul minim european în decursul acestui an. Guvernul a tot amânat această măsură, deși a declarat în fața Comisiei Europene că va face acest lucru.

Amânarea acestei decizii este cauzată de faptul că Executivul trebuie să facă rost de noi sume de bani. Salariu minim european trebuia implementat în luna noiembrie 2024, dar a fost amânat pentru 1 ianuarie 2025.

Până în acest moment s-au vehiculat diverse formule de calcul pentru determinarea acestui venit minim european ce trebuie transpus în legilsația românească.

Cea mai recentă variantă ar avantaja muncitorii români care lucrează, în prezent, pe venitul minim în agricultură, industria textilă, industria hotelieră unde sunt cele mai mici salarii.

Ministerul Muncii va elabora, în această perioadă, un act normativ pentru introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie 2025. (Citește AICI mai multe detalii)

Urmărește Daily Business pe Google News