- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câţi români s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Comunicat oficial de la AEP

02 Aug, 21:55 • Cornel Ghimeșan
Numărul românilor din străinătate care s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din 2024 este foarte mic, doar puțin peste 2.000 până la începutul lunii august. Conform Autorității Electorale Permanente (AEP), până la data de 2 august, 2038 de români au optat pentru votul prin corespondență și 1205 pentru a vota la o secție de votare din străinătate.
Câţi români s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Comunicat oficial de la AEP

Câţi români s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Acest număr scăzut de înregistrări poate reflecta fie o lipsă de interes, fie dificultăți în procesul de înregistrare sau informare insuficientă a diasporei. Procedura de înregistrare se face pe portalul www.votstrainatate.ro, unde alegătorii trebuie să completeze un formular online și să furnizeze documentele necesare.

Câţi români s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă

„Menţionăm că, pentru alegerea Preşedintelui României din acest an, până la data de 2 august a.c, ora 10:00, 1205 alegători au depus cereri pentru a vota la secţie şi 2038 de alegători s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă. De asemenea, pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, 1397 de cetăţeni au depus cereri pentru a vota la secţie şi 1923 cetăţeni s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă. Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă, trebuie să se înregistreze ca alegători prin corespondenţă, pentru fiecare tip de alegere”, transmite Autoritatea Electorală Permanentă.

Citeşte şi: Efectul CNP-ului fiscal. „Cine vinde la negru, fără factură, nu va fi împiedicat să o facă în continuare”

Termenul limită pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență este cu 45 de zile înainte de data alegerilor, iar pentru înregistrarea la o secție de votare din străinătate este cu 15 zile de la începerea perioadei electorale.

„În acest sens, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să completeze un formular online, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.

La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Pe de altă parte, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la secţia de votare, se pot înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, pentru fiecare tip de alegere, până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

Citeşte şi: Românii se vor bucura de infrastructura pe care o așteaptă de 30 de ani. Marcel Ciolacu: „Pentru prima dată din vis devine realitate”

Alegătorul român va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menţionăm că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi”, se menţionează în comunicatul AEP.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult