Trei din zece utilizatori de smartphone-uri intenţionează să se aboneze la servicii 5G. În prezent, 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G, iar atunci când ponderea abonamentelor de acest tip va ajunge la 15% din totalul utilizatorilor ritmul de adopţie în masă a tehnologiei 5G ar urma să accelereze.
Printre principalele motive pentru care utilizatorii au trecut sau vor să facă upgrade la serviciile 5G se află: viteze mai mari decât cele asigurate de tehnologia 4G (pondere de 24% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 24% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G; accesul la aplicaţii şi dispozitive inovatoare – 11% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 9% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G; o mai bună conexiune a reţelei – 6% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 10% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte disponibilitatea serviciilor 5G, la nivelul pieţei locale, studiul Ericsson arată că 36% din populaţia României are acoperire 5G, în prezent, iar 35% dintre utilizatorii de 5G percep faptul că sunt conectaţi la reţelele 5G mai mult de 50% din timp.
În România, numărul consumatorilor de servicii 5G care interacţionează cu mai mult de trei servicii digitale care oferă experienţe imersive s-a dublat din 2020, până în prezent.
În acelaşi timp, nouă din zece persoane care se numără printre primii utilizatori ai tehnologiei 5G consideră că serviciile inovatoare, aduse de această tehnologie, sunt elemente importante în compunerea ofertelor şi abonamentelor de date mobile.
De asemenea, 43% dintre utilizatorii de 5G de pe plan local spun că vor începe sau au în plan să utilizeze tot mai des aplicaţii de AR (realitate augmentată), în timp ce numărul consumatorilor de 5G care utilizează săptămânal servicii disponibile în metavers este de 1,4 ori mai mare decât cel al utilizatorilor de 4G.
Raportul a fost realizat efectuată de Ericsson ConsumerLab în rândul a 49.000 de consumatori din 37 de state de la nivel global, inclusiv 1.100 de utilizatori din România.
Domeniul de aplicare al sondajului este reprezentativ pentru opiniile a aproximativ 1,7 miliarde de consumatori din întreaga lume, incluzând 430 de milioane de abonaţi 5G. În România, sondajul a fost derulat în perioada aprilie – mai 2022.
Ericsson le oferă furnizorilor de servicii de comunicaţii soluţii complete pentru valorificarea intregului potenţial al conectivităţii. Portofoliul companiei acoperă următoarele segmente: Networks, Cloud Software & Services, Enterprise Wireless Solutions, Global Communications Platform şi Technologies & New Businesses.
Compania este listată la bursa NASDAQ din New York, precum şi la NASDAQ Stockholm.