OMV Petrom este un caz care nu pare că va fi dat uitării prea curând. Personalități importante continuă să reacționeze asupra acestei situații, iar Adrian Câciu a ajuns să fie tras la răspundere, conform Stiripesurse.ro.
Rareș Bogdan i-a solicitat lui Adrian Câciu să ofere mai multe explicații publicului. Mai exact, europarlamentarul i-a cerut ministrului de Finanțe să facă o declarație publică cu privire la motivele pentru care centrala de cogenerare deținută de OMV Petrom nu este asociată unui cod CAEN.
Rareș Bogdan a afirmat public că situația este una inadmisibilă și că „cineva trebuie să răspundă”. În același interviu, acesta a declarat că, dacă acel cod CAEN ar fi fost înregistrat atunci când Regulamentul European a fost transpus legislației din România, acest lucru ar fi obligat companiile OMV Petrom să se angajeze în anumite cheltuieli, referindu-se la taxa de solidaritate, stabilite la nivelul UE.
Europarlamentarul a susținut că situația este una de nedescris, și mai mult de atât, a declarat public că ”În cazul în care statul, ANAF, Ministerul Finanţelor, nu va reuşi să aplice încasarea acestei taxe, cineva trebui să răspundă pentru că mi se pare o sfidare, mi se pare un gest prin care pur şi simplu România este luată în batjocură, este luată la bătaie de joc”. Acesta nu a ezitat să spună că taxa pe care OMV Petrom ar fi trebuit s-o achite României este estimată la 200 milioane de euro.
Vezi și: OMV Petrom scapă de taxa de solidaritate. A venit răspunsul Comisiei Europene
„Legat de OMV, cred că lucrurile trebuie legate în mod direct, pentru că aici am mai spus-o și o repet aici e vorba despre forța statului român și despre capacitatea statului român, care este acționar cu 22 % în compania OMV Petrom, de a arăta că este un stat puternic. În cazul în care OMV va sfida, în continuare și ne va explica că a plătit taxe, dar în același timp va fi greu să ne explice cum a urcat la 10,4 miliarde fără să plătească în plus taxe pe această taxă de solidaritate, care este taxă europeană” sunt cuvintele pe care europarlamentul le-a adresat public.
Acesta a adăugat că situația este una gravă și că îl roagă respectuos pe Adrian Câciu să ofere o explicație în acest sens. În tot acest timp, Dan Cărbunaru a anunțat că Ministerul Finanțelor a primit un răspuns din partea oficialilor Comisiei Europene. Dialogul nu a fost publicat încă, pentru că reprezentanții de la Bruxelles se află încă în discuții cu cei de la București, iar concluziile nu au apărut.