CCE Holding mărește miza în România! Compania germano- austriacă va devolta un portofoliu de proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 1 GWp în România, cu 50% peste planul inițial, anunțat în urmă cu 9 luni, scrie Profit.ro.
În vara anului trecut, investitorul și-a deschis biroul din București, iar în toamna trecută a început construcția primului său parc fotovoltaic din România în localitatea arădeană Horia, cu o capacitate de 40 MW, ocazie cu care a anunțat că vizează construcția de parcuri solare cu o capacitate totală de 690 MW la nivel național.
Acum, CCE dezvoltă proiecte cu o capacitate totală în jurul a 1GWp în toată România, iar următorul proiect va fi construit în localitatea Izvoarele din județul Giurgiu și va avea o capacitate de 62 MWp.
Mai mult, CCE Holding mai are un parc fotovoltaic de 50 MWp, într-o fază târzie de dezvoltare, în localitatea ilfoveană Periș. Acolo compania are încheiate două contracte de superficie pentru terenuri învecinate, cu o suprafață cumulată de circa 100 de hectare de teren arabil.
Primul a fost încheiat anul trecut cu familia Nicolae-Dorin și Ana-Maria Plaveti pentru o bucată de 49 de hectare, pe care ar urma să fie amplasate circa 87.000 de panouri fotovoltaice, și al doilea a fost semnat recent cu Marian Petrache, fostul președinte al Consiliului Județean Ilfov, și Mituță Petrache pentru un teren în suprafață de circa 50 de hectare, pe care ar urma să fie amplasate circa 88.000 de panouri fotovoltaice. Ambele parcuri au prevăzută o capacitate de 50 MWp.
Acest plan inițiat de CCE Holding se suprapune peste intenția României de a adăuga până în anul 2030 o capacitate nouă de 6,9 GW de energie din surse regenerabile.
Potrivit autorităților, se estimează că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. Astfel, România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de aproape 1,4 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Guvernul României a bugetat 1,62 miliarde euro proiectelor de energie verde prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).