Ce a putut să găsească un român într-o roșie de la supermarket. Ajuns acasă, buzoianul a tăiat una dintre roșii și a rămas șocat. Inițial a crezut că e plină de viermi, dar șocul a devenit și mai mare când a văzut ce erau, de fapt.
„Doar trei zile au stat la temperatura camerei, înainte să ne decidem să le consumăm. Soţia a crezut că sunt viermi, însă la o privire mai atentă ne-am dat seama că sunt seminţele încolţite. Am decis să aruncăm la tomberon toate cele trei kilograme de roşii cumpărate din supermaket. Pur şi simplu nu ştim ce consumăm, cu ce substanţe au fost tratate aceste roşii de le-au făcut să încolţească în asemenea mod”, a spus el.
Citește și Care sunt, de fapt, comisioanele Revolut. Ce nu știai despre celebra metodă de plată
Nu e prima dată când un român se confruntă cu o astfel de experiență. Specialiștii spun că roșiile care conțin germeni sunt foarte toxice pentru sănătate. Un cercetător buzoian nu recomandă ca tomatele cu semințe încolțite să fie consumate.
„Tomatele cu seminţele încolţite au fost recoltate demult, sortate, transportate şi depozitate în România. Netratate corespunzător, nu ar fi rezistat mai mult de zece zile. Arată foarte bine la exterior, însă la interior sămânţa a încolţit. Iniţial, s-a intervenit chimic însă nu a fost păcălită sămânţa care a simţit că e timpul să germineze şi a transformat roşia într-un produs necomestibil.
Încolţirea nu face decât să aducă în roşie cantităţi de solanină, substanţă toxică. Se ştie că tomata este din familia Solanaceelor, iar plantele din această categorie nu pot fi consumate din cauza acestei substanţe, solanina. În cazul nostru, la roşie, nu sunt cantităţi mari, însă nu recomandăm consumul acestor tomate cu seminţe încolţite”, a spus cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, conform Adevarul.ro.