Există momente când mașina personală se defectează și e nevoie să împrumutăm de la cineva din familie sau de la prieteni un autoturism. Sau se poate întâmpla exact invers. Tu să fii cel care are împrumuți mașina unui apropiat care are nevoie să plece din localitate.
În astfel de situații, în care autoturismul personal e condus de altcineva, e nevoie să avem la noi anumite acte pentru a nu primi amendă la un control de rutină.
În mod normal, când conduci mașina altcuiva, legea nu te obligă să închei o procură notarială sau să faci contract când împrumuți un vehicul. Nu e nevoie nici ca proprietarul să treacă numele șoferului care îi conduce mașina în talon. Dar e obligatoriu acordul verbal. Proprietarul mașinii trebuie să își dea acordul ca mașina să fie condusă de altă persoană. E valabil inclusiv când vine vorba de șoferii tineri care conduc mașinile părinților sau pe ale bunicilor.
Motivul e că în unele situații proprietarul ar putea să fie tras la răspundere și, prin urmare, el trebuie să arate că știa cine îi conducea mașina.
Proprietarul unei mașini poate să răspundă penal în cazul în care împrumută mașina unei persoane aflate într-una din aceste situații:
Dacă ești oprit de poliție fiindcă ai condus fără să un permis de conducere riști până la cinci ani de închisoare.
Dacă ești prins drogat sau băut la volan ori cu permisul suspendat riști să ajungi la închisoare pe o perioadă cuprinsă între șase luni și trei ani. Aceleași pedepse poate primi și cel care împrumută un vehicul unei persoane care încalcă una dintre aceste legi.
Singurul moment în care proprietarul scapă de sancțiuni e atunci când mașina i-a fost furată sau nu a fost condusă cu acordul său.